Izdvajamo

Hajde da zajedno pogodimo metu, pomozimo Danijeli da ostane šampionka!

         “ Ja sam Danijela Đakiv. Imam trinaest godina i treniram streličarstvo. Maštam da se na Olimpijskim igrama popnem na pobedničko postolje sa zlatnom medeljom oko vrata. Mama i tata mi često kažu da moram da budem dobra devojčica i puno da treniram da bih ostvarila svoj cilj. Volim da se družim sa drugarima iz razreda, ali sam najsrećnija u trenutku kada gađam u metu i zato sam sigurna da ću da ostvarim svoje želje.”

 Možda vam ovo zvuči kao sasvim obično maštanje trinaestogodišnje devojčice iz susedstva. Međutim, Danijela nije obična tinejdžerka. Ona je šampionka Srbije u streličarstvu. Osvojila je deset zlatnih medalja i oborila pet državnih rekorda! Dobitnica je nagrade “streličar godine” u kategoriji mlađih pionirki za sezonu 2012/2013. godine, koju dodeljuje Streličarski Savez Srbije. U aktuelnoj sezoni (2014) prešla je u kategoriju starijih pionirki i u polusezoni je osvojila dve srebrne i tri zlatne medalje na domaćim takmičenjima, i ponovo postala šampionka Srbije.   Zbog brojnih upeha dobila je poziv od selektora reprezentacije Srbije da prisustvuje Kampu mladih i perspektivnih streličara. Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Danijela je nije mogla da ode na Kamp..

Na početku, su njeni roditelji uspevali da samostalno pokriju troškove neophodne za bavljenje ovim sportom. Ali, kako je Danijelia prešla u višu takmičarsku kategoriju i povećanja broja takmičenja na godišnjem nivou, nažalost, nisu više u mogućnosti da plaćaju njena takmičenja i opremu. Obraćali su se za pomoć Opštini Zemun, kao i Gradskom sekretarijatu za sport. Kontaktirali su mnoge firme, ali niko nije pristao da sponzoriše šampionku u disciplini Fita 144, koja je inače najteža i najzahtevnija kategorija streličarstva. Naime, iako bi sponzorstvo iznosilo svega stotinak evra mesečno, nijedna kompanija nije bila spremna da izdvoji toliko, pravdajući se da su vremena teška i da im im finansijsko stanje ne dopušta taj izdatak.

To na žalost, nije jedini problem sa kojim se suočavaju Danijela i njena porodica. Zbog problema na porođaju, Danijela je ostala bez kiseonika i to je ostavilo trajne posledice po njeno zdravlje. Danas Danijela ima disleksiju, otežano priča, fond reči je vrlo oskudan, ima problema pri čitanju i razumevanju pročitanog, kao i probleme sa osnovnim matematičkim radnjama. Trenutno je učenica šestog razreda osnovne škole, koji pohađa po redukovanom sistemu obrazovanja.

Sponzorstvo za njeno bavljenje sportom olakalo bi i Danijelino dalje obrazovanje. Kako kažu u Sportskoj gimnaziji, , Danijela bi mogla da se upiše u ovu školu bez polaganja prijemnog ispita, ukoliko nastavi da ređa sportske uspehe, A za to joj nedostaje – novac. U ovoj gimnaziji imala bi tutore, uz čiju pomoć bi lakše savladavala gradivo, a što je najvažnije , na taj način bi mogla neometano da nastavi sa treninzima i takmičenjima.

Dok Danijela mašta o olimpijskom zlatu, marljivo uči i raduje se novim sportskim uspesima, budite i vi deo njenog pobedničkog tima i pomozite joj da ostvari svoje snove, javite se Danijeli.

Dodatne informacije možete pronaći na Danijelinom sajtu 

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More