Bezbednost dece u saobraćajuIzdvajamo

i-size AUTO-SEDIŠTE

Prilikom kupovine auto sedišta za dete, roditeljima može da deluje zbunjujuće more informacija o raznim grupama auto sedišta, proizvođačima, atestima, načinu montiranja… Pored svih muka, može se desiti da vas u prodavnici dodatno zbune pominjanjem auto sedišta po i-size regulativi.

Šta znači ta čudna reč?

Da bismo došli do nje, prvo treba da znate da pri kupovini auto sedišta za dete morate da vodite računa o tome da ono odgovara detetu i automobilu, odnosno da tražite da ga isprobate. Drugo, obavezno je da proverite da li auto sedište poseduje nalepnicu na kojoj piše ECE R44/04. To je, ustvari, atest bezbednosti izdat od strane Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu i on znači da sedište poseduje osnovne uslove za bezbednost.

Po ECE standardu, auto sedišta se dele u pet osnovnih grupa:

  • Grupa 0 (od rođenja od 10kg)
  • Grupa 0+ (od rođenja do 13kg)
  • Grupa 1 (od 9-18kg)
  • Grupa 2 (od 15-25kg)
  • Grupa 3 (od 22-36kg).

Pored osnovnih, postoje i kombinovana auto sedišta, koja obuhvataju više grupa (0/1, 0/1/2, 1/2/3, 2/3).

Problem sa ovakvom klasifikacijom sedišta je u tome što roditelji prerano okreću dete u smer vožnje, već sa 9kg, i time ga izlažu opasnosti od povrede vrata.

Po ovoj regulativi, auto sedišta u automobil mogu da se postave na dva načina: pomoću pojasa automobila ili ISOFIX sistema.

Nova regulativa, i-size (ECE R129), je izdata u julu 2013. godine, posle mnogo naprednih testova u kojima su se koristile lutke koje vernije prikazuju pokrete dečijih tela u sudaru, od onih korišćenih u prethodnim testiranjima.

Po čemu se ona razlikuje od regulative ECE R44/04?

Prvo, auto sedišta po i-size regulativi mogu da se postave samo  pomoću ISOFIX sistema. Do toga se došlo posle saznanja da je preko 70% auto sedišta koja se vezuju pojasem nepravilno postavljeno. Prosto, vezivanje pomoću ISOFIX sistema smanjuje mogućnost greške pri montaži, jer loše montirano sedište neće odigrati svoju ulogu u sudaru.

ISOFIX sistem se sastoji od dva prstena  koji se nalaze na pregibu između sedalnog dela i naslona zadnje klupe automobila i takozvanog sidrišta, koje se nalazi iza naslona zadnje klupe u prtljažniku. ISOFIX auto sedište ima dve kuke koje ulaze u donje prstenove i sponu koja se kači za sidrište i time sprečava rotaciju sedišta u sudaru.

Neki automobili poseduju donji deo ISOFIX sistema, ali ne i sidrište, pa u tom slučaju treba da kupite sedište sa potpornom nogom, koja takođe služi kao antirotacijska tačka. Međutim, pre kupovine takvog sedišta, obavezno proverite odgovara li ono vašem automobilu, jer potporna noga ne može da se postavi ukoliko auto poseduje podne pretince. Proizvođači auto sedišta imaju car fitting liste, koje možete naći u uputstvu sedišta, ali je svakako bolje isprobati ga pre kupovine.

Drugo, nova regulativa propisuje da se dete obavezno vozi obrnuto od smera vožnje do minimum 15 meseci, a idealno bi bilo do 4 godine. Zašto toliko dugo?

Kada se rodi, bebina glava je velika i teška u odnosu na telo, koštana struktura nije potpuno razvijena, a mišići nisu toliko jaki da bi mogli da zadrže glavu pri sudaru. Kada se vozi unapred, pri čeonim sudarima, koji su najčešći i događaju se pri najvećim brzinama, sve sile bi delovale na bebinu glavu i vrat. Kada se vozi obrnuto od smera vožnje, sile se raspoređuju na celo telo i samim tim deluju slabije.  

I-size auto sedišta su namenjena za korišćenje obrnuto od smera vožnje do otprilike 4 godine, pa, iako dete možete okrenuti u smer vožnje kad napuni 15 meseci,  preporuka je da to ne činite, već da ih zadržite što duže u najbezbednijoj poziciji.

Treće, i-size auto sedišta se biraju prema visini i uzrastu deteta. Na ovaj način je jednostavnije razumeti koje auto sedište je potrebno vašem detetu. Takođe, nećete doći u situaciju da dete prerano okrenete u smer vožnje.

I četvrto, sva i-size sedišta poseduju zaštitu od bočnih udara.

Ova regulativa još uvek nije zamenila staru, već su obe važeće u Evropi, tako da nećete pogrešiti ako kupite sedište koje poseduje bilo koji od ova dva atesta. Ono što je važno, koje god sedište da izaberete, je da pratite uputstva proizvođača i da budete sigurni da ono odgovara vašem detetu i automobilu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć ili konsultacija oko vašeg auto sedišta možete se obratiti našim savetnicama na mail:
https://www.roditelj.org/kontakt/

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More