BeogradIzdvajamoNišNovi Sad

Inicijativa ženskih sekcija sindikata za izmene i dopune Zakona o PIO

Dostojanstven rad- pristojan život: Sekcije žena UGS ’’Nezavisnost’’ i Sekcije žena SSSS pokrenule su akciju za izmene i dopune Zakona o Penziono invalidskom osiguranju kojim bi se ženama omogućilo dobijanje radnog staža za svako rodjeno dete zaključno sa trećim.

Tom prilikom će 8 marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu biti postavljeni štandovi na frekventnim mestima – trgovima  na kojima će  aktiviskinje Sindikata sprovesti Akciju, uz deljenje letaka i materijala.

Kako aktivistkinje  Sindikata navode u saopštenju na ovaj način će biti obeležen 8 mart međunarodni simbol istorijske borbe žena za bolje i humane uslove rada i socijalni položaj žena i njihovih porodica i za politička prava žena.

Lokacije gde će moći da se potpiše Peticija:

Beograd: Trg Republike, kod fontane i ’’Beogradskog izloga’’
Niš: Trg u centru, kod spomenika
Novi Sad: kod Vladičinog dvora, plato između Dunavske, Zmaj Jovine i S.Miletića

Izvodi iz predloga:

P r e d l o g:

Predlažemo da se za svako rođeno dete, zaključno sa trećim detetom, u ukupan staž ženama dodatno uračuna po 1 godina, kao i da se  razmotri mogućnost  ponovnog uvođenja priznavanja vremena provedenog na porodiljskom odsustvu u radni staž  ženama, koje su u vreme tog odsustva bile van radnog odnosa, odnosno nezaposlenim ženama.

Obrazloženje:

Kao poseban staž, dodatno se dodaje ženama 2 god po ispunjenju radnog staža, za rođeno 3. dete – kao stimulativna mera u populacionoj politici, po sadašnjem Zakonu PIO.

Žene rađaju, doprinose reprodukciji stanovništva, vode domaćinstvo i podižu decu i vode brigu o starima.  Mlade žene sve češće odlažu rađanje da bi se zaposlile ili se teže zapošljavaju zbog perioda rađanja.

Smatramo da bi dodatnom godinom staža za svako rođeno dete, zaključno sa trećim detetom, koja bi se uračunavala u ukupan potreban  staž osiguranja kao uslov za sticanje penzije – bilo stimulativno za mlade, a starijim generacijama obezbedilo da u postojećim ekonomskim i opštim uslovima ostvare penziju:

–      žene sa 1 detetom: 37 god. radnog staža
–       žene sa 2 deteta: sa 36 god. radnog staža
–      žene sa troje dece: sa 35 g radnog staža

Ceo predlog izmena i dopuna zakona možete preuzeti ovde, a ako želite da podržite ovu inicijativu pridružite se članicama Sindikata na gradskim trgovima 8.marta.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More