Roditelj info centar

Isplata trudničkog i porodiljskog ako firma ode pod stečaj

P: U šestom sam mesecu trudnoće i kada budem otvorila trudničko bolovanje biću u sedmom. Firma u kojoj radim je privatna, plate nam kasne tri meseca i veliko je pitanje šta ce se desiti u narednom periodu. Moje pitanje se odnosi na primanja za vreme održavanja trudnoće i porodiljskog odsustva, u slučaju da firma ne isplaćuje na vreme plate zaposlenima ili ako bi otišla pod stečaj.

O: Poštovana, ako Vaša firma ne isplaćuje plate, imali bi pravo na naknadu iz budžeta u visini minimalca. Firma otvara poseban namenski račun za ta sredstva i po dobijanju novca isti joj isplaćuje sve dok firma formalno postoji, odnosno dok ste Vi na porodiljskom, samo što neko svakog meseca mora u da nosi spiskove i obračune u  Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu u Tiršovoj 1. U slučaju drugih gradova u Srbiji, podaci se šalju opštinskim službama nadležnim za socijalnu zaštitu. Ukoliko dođe do likvidacije ili stečaja preduzeća, svoja prava po ovom osnovu nastavićete da ostvarujete posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More