DecaMagazin

Kako da organizujete dečiji rođendan?

deciji rodjendani

 

Rođendan deteta je svakako najlepši dan u godini u jednoj porodici. Ali možda baš zato što je tako važan, on sa sobom nosi i određenu dozu stresa i nespokoja. Da li će sve biti savršeno, da li ste do detalja isplanirali rođendansku proslavu, da li će se detetu dopasti poklon, da li će gosti mali i veliki biti zadovoljni… Evo nekoliko  saveta koji će vam svakako olakšati pripremu kao i samo održavanje rođendana…

 

  • Ne zaboravite da je taj dan prvenstveno slavljenikov

Nekad u žurbi oko priprema i gostiju zaboravimo na svoj i detetov provod. Iskoristite taj dan da se posvetite isključivo njemu i njegovim potrebama. Ustanovite male zabavne rituale, sakrijte poklon pa mu pomozite da ga nađe, kupite malu tortu pa duvajte svećice ujutru čim slavljenik ustane umesto da čekate ceo dan dok ne dođu gosti. Velike su šanse da će jednog dana dete pamtiti takve i slične sitnice a ne da li je toga dana kuća bila sređena tip-top, da li su gosti bili oduševljeni izborom jela i pića i sličnim detaljima kojima se roditelji ponekad previše opterećuju.

deciji rodjendaniIzvor fotografije

  • Uključite dete koliko je moguće u planiranje rođendana

Osim kada je u pitanju sasvim malo dete, slavljenik vam može mnogo pomoći u pripremi svog specijalnog dana. Pored toga što mu time dajete na važnosti i pokazujete da vrednujete njegovo mišljenje, pružate detetu priliku da ispolji svoju kreativnost i maštu. Osmislite zajedno dekoracije, napravite šeširiće za male goste, konfete, maštovite mini sendviče, pustite dete da izabere koje pesmice ćete puštati gostima. Ako imate dara i dovoljno vremena uz pomoć kompjutera zajedno sa detetom napravite pozivnice za rođendan.

  • Osmislite unapred aktivnosti za taj dan

Ne dozvolite da malim gostima ijednog trenutka bude dosadno. Ukoliko uspete da im potpuno ispunite vreme zabavnim aktivnostima, smatrajte da je rođendanska proslava uspela. U igraonici je to relativno lako izvodljivo dok rođendani kod kuće zahtevaju pripremu. Pre rođendana odvojite igračke koje slavljenik želi da deli sa drugom decom, pripremite društvene igre za sve uzraste i ako vam budžet to dozvoljava, poklončiće za sve male goste koje im možete podeliti na dolasku ili tako što ćete organizovati lutriju. Ako vam ponestane ideja goste uvek možete zabaviti pričanjem priče (koju će vam oni pomoći da ispričate) ili im zadati temu na koju će crtati.

Na intrenetu postoji veliki broj sajtova sa bojankama sa najrazličitijim motivima koje možete odštampati i podeliti deci da se zabavljaju. Ako su slavljenik i gosti veći možete im podeliti raznobojne perle i organizovati takmičenje u pravljenju najlepše ogrlice ili ukrasa. Ako imate lepo dvorište, dobro rešenje je i takmičenje u nekom sportu koji sva deca vole i čija pravila razumeju.

  • Podsetite dete na lepo ponašanje

Ako je dete veliko i razume dosta toga, pre rođendana ga podsetite da bude pažljivo prema svojim gostima, da deli igračke sa njima, i što je najvažnije da se svima zahvali na poklonu.

  • Uvek imajte na umu bezbednost

Ako su slavljenik i većina gostiju već veliki lako je zaboraviti na druge mlađe goste. Vaša je dužnost kao domaćina da se svaki mali gost kod vas oseća podjednako bezbedno i opušteno. Ako slavite rođendan u igraonici, izbegavajte one sa strmim stepenicama ili one koje su nepregledne i iz kojih bi neko radoznalo i nestašno dete moglo neopaženo da izađe. Ako ste kod kuće i ako ćete imati sasvim male goste na vreme sklonite sve potencijalno nebezbedne igračke, staklene stolove, ukrase sa donjih premestite na gornje police i spremite sudove i pribor za jelo daleko van domašaja malih ručica.

Vodite računa o tome da hrana bude potpuno bezbedna i da i mali gosti mogu da uživaju u njoj – zaboravite na torte živim jajima, ako je izvodljivo izbegavajte one sa alergenima kao što su kikiriki i jagode.

  • Ne zaboravite i vi da se zabavite

Na kraju, ostavite malo vremena i za sebe. Prepustite na trenutak brigu o gostima nekom drugom, a vi s vremena na vreme ukradite par minuta za opuštanje i odmor od gužve.

  • Završite dan na najlepši način

Ako ste slavili kod kuće, pranje sudova i čišćenje nereda ostavite za sledeći dan ili za kasnije. Umesto toga, otvarajte sa slavljenikom neotvorene poklone ili mu tražite da vam ih pokaže ako ih je već otvorio. Prepričavajte zabavne trenutke sa rođendana, gledajte fotografije i razgovarajte sa detetom o tome šta mu se manje ili više dopalo.

Ne zaboravite da je decu lako obradovati i zadovoljiti. Omiljeni drugari na jednom mestu, pregršt aktivnosti i zabave, to je najbitnije. Rukovodite se time kad planirate rođendan i ne opterećujte se nebitnim stvarima. Za početak, okupite na jednom mestu one koje vaše dete najviše voli a oni će se zajedno sa vama već pobrinuti da taj dan bude dan za pamćenje.

Branislava Jovanović

Tekst je objavljen u časopisu „Mama“

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More