Roditelj info centarRoditeljstvoSaveti logopeda

Kako u Srbiji naći kvalitetnu dadilju, kada to nije zakonom regulisano

Kroz svakodnevnu praksu i rad sa porodicama dece sa razvojnim poremećajima zajedno sa mojim kolegama nailazim na mnoge specifičnosti, koje nam privuku stručnu pažnju. Jedna od tih pojava je sve češći slučajevi neadekvatnog korišćenja instituta dadilje, i problemi da se dođe do stručne i pouzdane osobe koja čuva dete, ako ono ne ide u predškolsku ustanovu.ovaj tekst može da bude koristan svima koji planiraju da koriste takvu uslugu.

Da li su nam dadilje neophodne

Mnoge porodice danas u svom domu često angažuju dadilju, osobu kvalifikovanu za pružanje usluge brige o deci. Dadilja obično provodi nekoliko sati u toku dana sa detetom, mada nije retkost da bude angažovana celodnevno ili tokom noći. Najbolje dadilje koje su na glasu često uopšte nemaju formalno obrazovanje, niti kvalifikacije za posao koji obavljaju, ali ih prate odlične reference i nepobitno radno iskustvo.

U gradskoj sredini je otuđenost od srodnika i suseda veća u odnosu na seosku sredinu a zbog dužeg radnog vremena, nekada i i dužeg opd 9 sati dnevno i nedovoljnih kapaciteta predškolskih ustanova roditelji bivaju prinuđeni da se „snalaze“ i neretko potraže pomoć bejbisiterki i dadilja u čuvanju svoje dece. Pojedine majke za tu uslugu odvajaju i veći deo svog ličnog dohotka kako bi sačuvale svoj posao i dočekale bolje vreme koje donosi bolje uslove života. U tu priču često „uskaču“ bake, deke i drugi rođaci, prijatelji, tete iz komšiluka i sl. Ovakav servis je obično „prinudan“ i ne predstavlja krajnje rešenje za porodicu. Trka za egzistencijom i surovi standardi današnjice, nedefinisano radno vreme, obavljanje dva posla u cilju veće novčane zarade, dovode do toga da roditelji kući dolaze tek posle 18 časova, iscrpljeni.

Skupe usluge agencija za dadilje

Poslovne agencije nam nude sve vrste dadilja, babica, pedijatrijskih sestara, pedagoga, defektologa, sa znanjem stranog jezikai slično.  Naći dadilju danas nije nikakav problem ako raspolažete sa dovoljnim sredstvima. Ukoliko, kao i dobra većina naših sunarodnika mučno prespajate „od prvog do prvog u mesecu“ , onda ćete dadilju tražiti u krugovima poznanika a ona može biti gospođa u penziji, studentkinja, zapravo može biti bilo ko, bilo kojeg zanimanja i obrazovanja. S obzirom na to da u našoj zemlji ne postoji zakon o dadiljama kojeg uređenije zemlje odavno imaju, pronalaženje dadilje može da bude težak i rizičan poduhvat.

Kada bi u Srbiji postojala zvanična agencija za dadiljanje onda bi žene mogle da se obuče za pružanje profesionalne nege deci za šta bi bile licencirane i sertifikovane od strane zvanične državne institucije. Vršile bi se provere koje bi roditelje rasteretile strepnji pri korišćenju usluga dadilja, bez bojazni da je data osoba na primer osuđivana zbog krađa, drugih pronevera, da je mentalno zdrava, fizički sposobna da se stara o detetu i sl. i da ispunjava sve profesionalne uslove za vršenje posla dadilje. Najmanje što agencije koje se bave ovim poslom mogu da urade je da rade na postavljanju ujednačenih i visokih standarda u pogledu obuke dadilja, njihovog psihičkog i fizičkog zdravlja, kao i kompetencija da rade sa decom.

Dadilje su postale trend

Poslednjih godina je poverivanje dece drugoj osobi na čuvanje gotovo postao “trend” te se o mogućim posledicama nedovoljno razmišlja. Imati pomoć dadilje ili bake, deke u mnogim slučajevima je od koristi – bilo da se radi o poslovnim obavezama, obrazovanju, večernjim izlascima ili drugim aktivnostima u kojima je problematično uklopiti dete, ali se pritom ne sme smetnuti sa uma da je roditelj nezamenljiv iz ugla odgoja zdravog i  srećnog deteta.  Ukoliko dete ne dobija dovoljno pažnje od svojih roditelja, postoji opasnost da se neprirodno i jače poveže sa svojom dadiljom kako bi nadoknadilo taj gubitak. Pojedine dadilje, posebno profesionalno neiskusne i same pokazuju sklonost da se neadekvatno povežu sa detetom, te da ih dete u kritičnim situacijima stavlja ispred svojih roditelja, što kod roditelja često inicira preispitivanje svoje funkcije, potreba i savesti, neretko i ljubomorno ponašanje.

Angažovanje dadilje nekoliko dana nedeljno na nekoliko sati je sasvim opravdano i u slučajevima nezaposlenih majki ukoliko žele da izdvoje određeno vreme kako bi se posvetile nekim ličnim afinitetima. Angažovanje dadilje celodnevno i celonoćno u istim slučaju je nepreporučljivo i smatra se nedozrelim roditeljskim činom.

NatašaLabović
Logoped, spec. rehabilitacije i socioterapije

Razvojni centar EXpressiva

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More