javno zagovaranje

Ukinut povrat na PDV za bebi opremu, primena zakona odložena

Kao što je najavljivano, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) kojim se ukida pravo na povraćaj PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, ali tek nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom kojim će biti predviđena jednokratna isplata naknade za kupovine opreme za bebe.

Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom detaljno je „pretresan“ tokom prošle godine, i radna grupa je još u januaru završila svoj rad, ali tokom ove godine zakon nije stigao na red.
Iz vlasti najavljuju da će ukidanje povrata PDva „kompenzovati“ većim iznosima roditeljskog dodatka.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, izjavila je ranije da će biti procenjena vrednost povraćaja PDV-a koji su roditelji zahtevali, i da će se na osnovu tog iznosa definisati nova nadoknada koju će porodice dobijati, a koja će biti dostupna svima.

Ona je navela i da zahtev za povraćaj PDV-a nisu podnosili svi roditelji, ali da će novim zakonom ipak svi dobiti tu novčanu naknadu.Novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će roditelji novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

Iz Vlade su naveli da je osnovni cilj izmene ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu. To praktično znači da će umesto povrata PDV, kao mere socijalne politike i mere koja „smanjuje cenu roditeljstva“, akcenat biti stavljen na pomoć svim roditeljima, što je mera pronatalitetne politike.

Izvor Novosti 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More