javno zagovaranjemladiZdravlje

Mentalno zdravlje mladih je važno!

Mentalno zdravlje mladih je kao tema došla do izražaja tek za vreme pandemije Kovid-19. Osećaj usamljenosti, izolacije, depresivno – anksioznih epozoda javili su se ili pojačali zbog nagle promene socijalnog okruženja. Roditelji nemaju uvek kapacitet da se suoče sa svim ovim izazovima. Naročito u vanrednim okolnostima, kada se i sami često bore sa istim problemima.

Sa druge strane, podrška mladima nije došla ni iz zajednice: škola, domova zdravlja, itd. Nemogućnost okupljanja i druženja u većim grupama oslabila je i vršnjačku podršku. Nastava na daljinu je stvorila dodatni pritisak. 

Promene u ponašanju mladih mogu da se primete ali i škola i roditelji to često pripisuju njihovim godinama, hormonima i nezrelosti. Ali nije baš tako. Mentalno zdravlje mladih je važno! U ovakvim situacijama moramo da obratimo posebnu pažnju na to!

Kako se mladi bore sa posledicama pandemije? Koje su njihove potrebe i koja vrsta podrške im je potrebna da se posledice ublaže? Ko može da im pomogne kada roditeljski kapaciteti nisu dovoljni?

Da li njih uopšte neko pita kako se osećaju i šta im je potrebno?

Pitali smo mlade kako se osećaju i kakva im je podrška potrebna

U saradnji sa učeničkim parlamentima  ispitivali smo o čemu brinu, koje podrške bi im bile značajne i o kojim temama bi oni voleli više da odlučuju i da se pitaju. 

Od početka pandemije nam je bilo važno kako se mladi osećaju.

Mladi su naročito istakli da je pandemija više uticala na mentalno nego na fizičko zdravlje ili podjednako.

Šta su rekli da im je potrebno omogućiti u zajednici u cilju ublažavanja posledica pandemije?

Kako su glasali za određene aktivnosti koje je moguće sprovesti u zajednici:

  • Usluge psihologa/psihijatra/terapeuta – 84,6%
  • Radionice o mentalnom zdravlju – 61,5%
  • Više umetničkih i kreativnih radionica – 53,8%
  • Povećanje zdravstvene informisanosti – 46,2%
  • Više sportskih aktivnosti – 46,2%
  • Prostor za druženje i slobodno vreme – 41%

Cela brošura može da se preuzme ovde  Mentalno zdravlje mladih.pdf


Analiza i upitnik sprovedeni su u okviru projekta “Ublažavanje posledica pandemije kod mladih u Zemunu kroz izradu novo LAP-a za mlade”. Ovaj projekat dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno društvo – ACT” koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji je mišljenje autora i ne odražava nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa i Građanskih inicijativa.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More