javno zagovaranjemladi

Preporuke za unapređenje LAP-ova za mlade

Lokalni akcioni planovi (LAP) za mlade su od velikog značaja u svakoj zajednici. Oni imaju za cilj obezbeđivanje uslova u zajednici koji će omogućiti mladima da u potpunosti dostignu svoje potencijale i pruže odgovore na specifične potrebe kako u uobičajenim životnim okolnostima tako i u vanrednim situacijama i okolnostima kao što je ova pandemija.

Životne okolnosti mladih u velikoj meri su izmenjene tokom pandemije Kovid-19, a novonastala situacija dovela je do narušavanja ne samo fizičkog nego i mentalnog zdravlja mladih ostavljajući i druge posledice.

Komitet za prava deteta UN je početkom pandemije upozorio na teške fizičke, emocionalne i psihičke efekte pandemije Kovid-19 na decu i mlade i pozvao države na hitnu reakciju. 

Svesni smo činjenice da pandemija ovakvog karaktera nije mogla da se predvidi. Zato i želimo da skrenemo pažnju lokalnim samoupravama da pod hitno razmotre efekte pandemije na mlade. Dodatno treba da se ispitaju potrebe mladih u zajednici u pogledu zdravlja, socijalnog položaja, obrazovanja, ekonomskog položaja. I na kraju mora da se obezbedi mogućnosti da se mišljenja mladih čuju i uzmu u obzir u procesima donošenja odluka. 

Udruženje RODITELJ analiziralo LAP opštine Zemun i na osnovu analize izneli smo ključne preporuke za unapređenje LAP-a sa posebnim fokusom na ublažavanje posledica pandemije kod mladih a posebno na očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja mladih.

Celu brošuru možete pogledati ovde: Mentalno zdravlje mladih je važno!

Neke od preporuka za unapređenje LAP-ova za mlade:

Analiza je urađena u okviru projekta “Ublažavanje posledica pandemije kod mladih u Zemunu kroz izradu novo LAP-a za mlade”. Ovaj projekat dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno društvo – ACT” koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji je mišljenje autora i ne odražava nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa i Građanskih inicijativa.

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More