Centar za rani razvojDecaRoditeljstvo

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu Veliko istraživanje – Podvodni svet, Kejt Nidem

Draga deco i roditelji, u ovim snežnim januarskim danima predstavljamo vam još jednu prelepu, edukativnu knjigu izdavača ProPolis Books.

Veliko istraživanje – Podvodni svet

Kejt Nidem

Pre dvesta miliona godina kopnom su vladali dinosauri, a morima su plivala ogromna stvorenja. Bilo je i onih manjih, od kojih neka i danas postoje. Severni ledeni okean toliko je hladan da su njegove dve trećine prekrivene ledom tokom cele godine. Iako je voda ledena, u njemu vrvi od života.

Mužjaci narvala imaju ogromnu kljovu, bradate foke pomoću uvijenih brkova pronalaze školjke, a arktičke čigre svake godine lete od krajnjeg severa do krajnjeg juga zemaljske kugle. Velike bele ajkule, ribe poletuše i manta raže, i mnoštvo drugih opasnih i bezopasnih vodenih stvorenja žive usred okeana. Kožaste kornjače prelaze dug put zbog razmnožavanja, lepezaste sabljarke su najbrže morske ribe, a plavoprugasti marlini pocrne ili poplave neposredno pre jela.

Najdublji deo okeana – abisal veoma je hladan i mračan. Istraživači u njega odlaze u malim podmornicama i tamo pronalaze vulkane, vrele izvore, duboke rovove i veoma neobična stvorenja: grdobine koje na vrhovima dugih peraja imaju svetiljke, ribe tronošce koje koriste duga peraja kao noge ili džinovske lignje.

Veliki koralni greben u Australiji mamac je za ronioce-istraživače, a džinovski kelp je biljka koja najbrže raste i dom je hiljadama vodenih stvorenja, dok ljudi koriste ovu biljku za proizvodnju sladoleda ili boja. Isprepletano korenje stabala mangrova koje raste u tropskim oblastima, na ušću reka u mora, savršen je dom za mnoga vodena bića, a vulkansko ostrvo Galapagos dom je za mnoge živuljke kojih nema ni na jednom drugom mestu na svetu.

Magična knjiga za sate zabave sa decom, iz koje će i odrasli naučiti mnogo novih činjenica.  

 

Kao i prošli put u saradnji sa izdavačem knjige  ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do nedelje 15.1.2017. godine do 16h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More