Izdvajamo

Kampanja P(B)ravo za mame počela akcijom „Mame nisu same“

Performansom „Mame (ni)su same“  mame, tate i oni koji su došli da ih podrže  8. marta zvanično je počelo počelu  P(B)RAVO ZA MAME. Na platou ispred Narodne Skupštine, mame su simbolično rasprostrle štrik sa stvarima za bebe kao simbol svih potrepština koje majke nisu u mogućnosti da kupe novorođenim bebama, jer im nadoknade kasne po nekoliko meseci.

1689415_640243499381141_1224282092_n

Cilj kampanje, koju Udruženje Roditelj organizuje zajedno sa udruženjima  Srbija u pokretu i Centar za mame , je promena Zakona o finansijskoj podršci porodici, čime bi se stvorili uslovi za direktnu uplatu naknada poprodiljama na račun, umesto preko poslodavca.

Po sadašnjem sistemu, poslodavac plaća nadoknadu, a onda država refundira, međutim, zbog brojnih razloga, često birokratske prirode, nadoknade kasne i po nekoliko meseci – objasnila je  Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.1977008_640243516047806_1047864085_n– Razlog za kašnjenje naknada nekada je do države, a nekada do poslodavaca, ali koji god da je razlog, ispaštaju porodilje. Kontrolni mehanizmi su loši, inspekcija nije dovoljno brza i ažurna, a država, iako je prebacila odgovornost na preduzetnike, nije preuzela na sebe odgovarajuću kontrolu njihovog rada. Problem sa ovakvim vidom isplate nadoknade nemaju samo porodilje, već i mala preduzeća koja nisu likvidna i koja ponekad i po više meseci čekaju na refundiranje nadoknada od strane drževe, što za njihovo poslovanje predstavlja preopterećenje – dodaje Bojana Selaković iz Udruženja „Roditelj”.

Kako je pojasnila Ana Babović iz Srbije u pokretu , tokom kampanje okupićemo 250 mama i trudnica iz Srbije. One će pričati svaka sa po jednim poslanikom i na ličnom primeru im objasniti zašto je važno da mame primaju porodiljsku nadoknadu na vreme.

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More