DogađajiIzdvajamoMagazin

Laki razgovori na teške teme – tribina o razvodu

Radionice o razvodu

Pozivamo vas da 28.03.2016.godine u 19 časova u prostorijama Udruženja Roditelj u Zemunu ( prisustvujete tribini koja će se baviti  temom razvoda, kako da sa što manje štete za decu i vas prođete kroz proces razvoda.
Tribinu će voditi sistemski porodični terapeuti sa višegodišnjim iskustvom u radu sa porodicama u procesu razvoda.

Ulaz je slobodan! Zbog ograničenog broja mesta molimo Vas, prijavite se na mobilni telefon: 063/155-90-53

Radionice o razvodu

Ako prepoznajete da ste sa svojim partnerom došli do kraja zajedničkog puta i počinjete da razmišljte o razdvajanju koloseka, na tom mestu  preporučuju se sledeći koraci:

  • Odluka o razdvajanju od partnera i o razvodu veoma je ozbiljna odluka. Ona je uvek lična ali se tiče i nama važnih drugih to su partner i naša deca. Zato je važno potražiti adekvatnu stručnu terapijsku i savetodavnu pomoć da bi dodatno razmisliti, proverili sebe i ako ostajete pri odluci da se razvedete dobro isplanirati način, vreme.
  • Kako bi se dobro isplanirao razvod neophodne su informacije iz pravnog okvira, kao i procedura vezano za sudstvo, Centar za socijalni rad. Ovde je dobro obezbediti dobar pravni savet angažovanjem advokata, pravnika, potražiti besplatnu pravnu pomoć.
  • Veoma je bitno da partneri podele koju viziju imaju, kao i očekivanja vezano za nastavak i promenu aranžmana života, kao na primer ko će gde živeti, starateljstvo nad decom, imovina, finansije, dalji način kojim će teći roditeljska komunikacija. Sve vreme je potrebno imati na umu, a odnosi se na  parove koji imaju decu da će oni uvek biti porodica, ali na neki drugi način. Tako da temelj tog novog načina niče u razgovorima, pregovorima, dogovorima para u trenutku kada je postalo jasno da je zajednički život nemoguć.
  • Deci razvod roditelja teško pada, pa je obaveza i odgovornost roditelja da im dečiji interesi budu na prvom mestu u periodu ovog intezivnog i teškog procesa.
  • Bivšim partnerima nakon razvoda jedina zajednička tačka su deca, odnosno roditeljstvo. Dobro je da učine sve ma koliko god da im je teško i postanu  saradnici. Stav koji je u tim teškim trenucima daje dobro usmerenje je „ ponašam se prema tebi kako bi voleo-la da se ti ophodiš prema meni“.
  • Život teče dalje šta god da se desilo, pa i razvod. I dalje postoje odgovornosti prema oblastima vašeg života koje nemaju veze sa razvodom. Dobro je ponegovati sebe kako bi se došlo do snage za dalje na svim poljima, počev od roditeljstva, posla, prijateljstva, porodice.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More