Press clipping

Lepo ponašanje

Koliko je teško plivati u moru roditeljskih dilema, shvatićete u prvim danima života vašeg čeda. Da li je dovoljno sisalo? Da li se naspavalo? Da li je široki povoj dovoljno širok? I najteža dilema – zašto beba plače kada je sita, suva, dovoljno je spavala…?

Na sva pitanja koja muče roditelje u prvim danima bebinog života nema univerzalnog odgovora, jer dete od prvog udaha vazduha mora da se posmatra i prihvati kao individua – sa jedinstvenim genetskim kodom, temperamentom i, kasnije, karakterom. Vaše dete će biti enigma čije ćete deliće da odgonetate svakodnevno, ali nikad do kraja. Na žalost – ili na sreću.

Deca će često učiniti da se osećate kao da ste na Mont Everestu, krovu sveta, gde su zvezde kao na dlanu… A nekad će biti kao da ste 20.000 milja pod morem – bez opreme, boreći se za još jedan udisaj.

Više poštovanja

Međutim, dok se nešto ranije budete radovali svom rastućem stomaku, kao napokon evidentnom dokazu vašeg blaženog stanja, ne očekujte da će i vaše sugrađane to mnogo da dotiče.

Već prilikom ulaska u autobus, susrešćete se sa okretanjem glave u suprotnom smeru od vas, ili čak komentarima poput: «Ako je trudna, nije bolesna». Ne, trudnice zaista nisu bolesne. Hvala Bogu! Ali, zašto ne bismo imali poštovanja prema nekome ko daruje novi život? Zar nismo narod koji izumire, zar ne slušamo svakog dana o poražavajućim podacima bele kuge? Zar nije svaka odluka o proširenju porodice u ovim teškim vremenima vredna pažnje, poštovanja, podrške i pomoći?

U većini domova zdravlja, pa i ginekoloških klinika, nisu precizirani dani za prijem trudnica, ili bar naznačeno prvenstvo. Takve stvari su ostavljene pojedinačnim odlukama doktora, a trebalo bi da budu politika Ministarstva zdravlja.

Prepreke na svakom koraku

Kada dođe vreme da sa vašom bebom krenete u šetnju kolicima, možda ćete poželeti da odete u kupovinu. Nažalost, i tu ćete da naiđete na mnoge prepreke kao što su stepenice, uzan prolaz između rafova, a o prvenstvu prolaza na kasu da i ne govorimo. Opet ste u (ne)milosti sugrađana i njihove dobre volje.

Bez jasnih pravila koja će utvrđivati organi uprave supermarketa, pošta, domova zdravlja… trudnice i roditelji male dece će zavisiti od dobre volje sugrađana, svoje snalažljivosti i pomalo drskosti.

Nije dovoljno da država obezbedi samo novac (čija svota je, uzgred budi rečeno, uvredljiva), već zakonom moraju da se utvrde osnovni postulati ponašanja, na koja su naši sugrađani zaboravili. Možda ćemo biti prvi narod na svetu kome su bonton, humanost i lepo ponašanje regulisani zakonom, ali očigledno je da ovde drugačije ne bi funkcionisali.

Teška vremena prožeta ratovima, nemaštinom, seobama… ostavila su traga na našem narodu i učinila da zaboravimo jedni na druge, na ljudskost, na poštovanje, na pomoć onima kojima je potrebna. Ovo se, naravno, ne odnosi samo na današnje vreme, već je u pitanju i zalog za budućnost. Da mi, koji se danas sa tim susrećemo, ne zaboravimo kakve smo muke, probleme i poniženja doživljavali, i da ne ostanemo ravnodušni prema generacijama roditelja koje dolaze.

Zalaganje za elementarna prava

Jedan od ciljeva udruženja «Roditelj» je i zalaganje za poštovanje elementarnog prava na prvenstvo pružanja usluga u domovima zdravlja, supermarketima, bankama, poštama i ostalim ustanovama, na ulici, u saobraćaju ili javnom prevozu.

Biti roditelj je istovremeno lepo i naporno. Briga o detetu, posvećenost i požrtvovanost – uslovljavaju niz stresnih situacija. Posebno kada je u pitanju donošenje komplikovanih odluka, a šta tek reći o tome kada nam se nameće da odlučujemo o nečemu za šta nismo kompetentni.

Dete je najsavršenije umetničko delo i najkomplikovaniji naučni projekat. Zbog toga bi trebalo da svi pomognemo u podizanju novih generacija našeg društva.

Anterfile

Udruženje »Roditelj«

Radi se o neprofitnoj organizaciji, koja je osnovana sa ciljem pružanja informacija i podrške roditeljima i budućim roditeljima u Srbiji – u svim sferama koje su povezane sa roditeljstvom. Udruženje «Roditelj» je PRVO i JEDINO udruženje u zemlji koje se na sveobuhvatan način bavi roditeljima i decom. Aktivnosti Udruženja su brojne – od problematike planiranja porodice i brige o deci, do pravnih saveta i inicijativa, kao i humanitarnih akcija. Udruženje u ovom trenutku čini preko 70 članova iz zemlje i sveta, uključenih u različite aktivnosti i projekte. Svi koji žele da nam se pridruže ili pomognu, bilo da su iz zemlje ili inostranstva, dobrodošli su!

Možete da nas kontaktirate na https://www.roditelj.org/kontakt/

Više informacija o Udruženju možete da pronađete na web portalu: www.yumama.com web sajtu Udruženja: www.roditelj.org kao i na forumu: www.roditelj.com

Magazin Mama, jul 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More