Press clipping

Majčino mleko je najzdravije

Obeležena „Nedelja dojenja“

Za sada rekordan broj majki dojilja, njih više od 50, okupilo se juče oko 17 sati u bašti paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, da bi obeležili Svetsku nedelju dojenja. Iako su stručnjaci jedinstveni u oceni da nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka, procenat dojilja kod nas, ali i u svetu veoma je mali.

– Zbog toga smo ovde, da podržimo sve majke dojilje, kao i buduće majke i savetujemo ih da je njihovo mleko najzdravije za bebu. Ne želimo nikoga da teramo da doji svoje dete, već da naglasimo da svaka majka koja može da doji dete treba da doji i da se ne stidi da to uradi čak i na javnom mestu – kaže Dragana Soćanin, predsednik Udruženja „Roditelj“, koje je jedno od organizatora ovog događaja.

Majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve energetske potrebe bebe, od šestog do osmog meseca 70 odsto. Sve prisutne dojilje, osim što su hranile svoje mališane najzdravijim mlekom, mogle su i da se posavetuju sa nekoliko lekara beogradskih domova zdravlja koji su takođe bili prisutni.

– Neophodno je da majka hrani svoje dete isključivo i samo svojim mlekom u prvih šest meseci, nakon čega u ishranu polako treba uključiti sokove i druge namirnice, što ne znači da treba prestati sa dojenjem – kaže Marijana Savićević, patronažna sestra Doma zdravlja „Palilula“.

Tromesečna Dunja Stojanović nikad nije gladna, jer se njena majka Verica oslobodila svih predrasuda oko dojenja, čak i na javnim mestima.

– Najvažnije mi je da onane plače i da nije gladna. Do sada sam je dojila na klupi u parku, u restoranu i u taksiju bez ikakvih problema. Mislim da sve majke treba da se oslobode bilo kakvih predrasuda, jer je najvažnije da dete nije gladno i da ne plače – poručuje Verica Stojanović.

Svetska nedelja dojenja obeležava se u 120 zemalja, tokom prve nedelje avgusta, a kod nas 40. sedmice u godini, koliko je i trajanje trudnoće (40 nedelja).

Anterfile 1

Dragana Soćanin, predsednik Udruženja „Roditelj“: „Svaka majka koja može da doji dete treba da ga doji i da se ne stidi da to uradi i na javnom mestu“

Anterfile 2

Nikad nije kasno
Primarijus farmacije Mirjana Joksimović (44) jedna je od najstarijih majki dojilja koja je došla da podrži ovu akciju.

– Lazar je gladan otprilike na svakih dva sata, pa se dešava da moram da ga podojim i kad za to baš i nije prilika. Nemam nikakve predrasude i ponekad ga dojim u restoranu – kaže Mirjana.

G. M. Svilar

Blic, ponedeljak 7. avgust 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More