Press clipping

Majčino mleko nije otrovno!

Dojenje, Nedelja dojenja

Tvrdnje danskih naučnika iz Instituta za kvalitet da je dojenje beba posle četvrtog meseca života štetno, te da oni na taj način mogu u organizam uneti pesticide, herbicide i teške metale, izazvale su zbunjenost i strah kod roditelja, dok stručnjaci iz Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije i Svetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja ističu da to istraživanje nema „naučnu potvrdu“ i da bespotrebno širi i stvara paniku.Dojenje, Nedelja dojenja

Kako za „Alo!“ objašnjava dr Oliver Petrović, saradnik Unicefa u Srbiji, majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve energetske potrebe bebe, a predstavlja i zaštitu od mnogih bolesti.
– Dojenjem se izbegava mogućnost alergija i infekcija, a dokazano je i da štiti od određenih vrsta kancera – objašnjava dr Petrović.
Zanimljiv je i podatak da upravo skandinavske zemlje prednjače u dojenju beba, pa se istraživanje danskih naučnika tumači i kao „utiranje puta“ novim „bebi hranama“ na tržištu. Ipak, tim istraživača najavio je nastavak ispitivanja, ali nisu dali objašnjenje kako je moguće da je mleko „ispravno“ do četvrtog meseca, a posle četvrtog postaje „toksično“.

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Unicef i Udruženje građana „Roditelj“ su reagovali posle puštanja priloga o štetnosti dojenja na nacionalnoj televiziji.
– Potrebno je da šira društvena zajednica pruži punu podršku dojiljama. Nema nikakve koristi od širenja informacija o istraživanjima koja još nisu dobila naučnu potvrdu, za koja se ne zna ni metodologija, niti se zna sa kakvom motivacijom su bila napravljena – kaže Angelina Radulović, predsednik Udruženja „Roditelj“.

M. M.
izvor: alo.rs, 28.03.2009.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More