Press clipping

Mame i posao

Marija Petković, predsednik udruženja „Roditelj“ Niš

„Retko ko zna za podatak da je u Srbiji potrebno dva i po deteta po bračnom paru da bismo imali nulti prirodni priraštaj“

Poseldnjih nekoliko godina stalno nailazimo na naslove „Bela kuga kosi Srbiju“, „Škole prazne“, „Dece sve manje“.. onda se zamislimo nad tekstom, nakratko i tu je kraj. Gledajući prvenstveno svoju ličnu korist, ljudi, na žalost, sve manje pažnje obraćaju na ovakve stvari.

Retko ko zna za podatak da je u Srbiji potrebno dva i po deteta (ma koliko to besmisleno zvučalo) po bračnom paru da bismo imali nulti prirodni priraštaj.

Jedan od osnovnih razloga zašto se bračni parovi ne odlučuju na potomstvo je neizvestnost sa kojom se susreću prilikom osnivanja porodice. Kako ubediti nezaposlenu buduću mamu da ostane trudna kada je potpisala ugovor u kome, tek onako, stoji da neće ostati trudna narednih pet godina? Kako poslodavca kojije juče proslavio rođenje sina, ubediti da ne otpustitrudnicu? Zašto je toliko strašno dati šansu životu? Privatnici se razbole kada čuju reč trudnoća, raskidaju ugovore ili aktiviraju one blanko potpisane. Nije problem smao trudnoća, problem je i malo dete znate, ono može da se razboli a to znači da će majka morati n abolovanje, pa će možda poželeti drugo dete… ima tu još mnogo „negativnih“ aspekata. S druge strane, žene, u strahu od mogućih posledica, ne prijavljuju ovakve slučajeve kršenja prava iz Zakona o radu ili Zakona o zaštiti materinstva i rade dok ne naprave fatalnu grešku – ostanu u drugom stanju.

Naše novine, 18. avgust 2007 godine, str. 2.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More