Izdvajamo

Majčino mleko je najzdravija hrana

Na prepunoj terasi restorana „Venecija“, mame i tate sa svojim najmilijima, mogli su da se informišu o važnosti dojenja od stručnjaka i lekara koji su odgovarali na sva njihova pitanja

Udruženje „Roditelj“ u subotu je na Zemunskom keju organizovalo akciju „Dojite sa ponosom“ u okviru Svetske nedelje dojenja, sa ciljem da promoviše prednosti dojenja kao najboljeg i najzdravijeg izvora hrane za novorođenče. Prema rečima Angeline Radulović, iz udruženja „Roditelj“, ovakvim manifestacijama pre svega žele da skrenu pažnju šire javnosti na važnost dojenja.

– Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava na isti način u preko 120 zemalja, a od prošle godine i mi smo se uključili u akciju. Nadamo se da ćemo ove godine okupiti veći broj roditelja sa svojim bebama, kako bismo pokazali da je dojenje jedan prirodan proces i da se ne treba stideti kada to majke rade na javnom mestu. Bebe moraju da jedu i u stanu ali i na klupi u parku, prevozu ili restoranu – poručila je Radulovićeva.

Na prepunoj terasi restorana „Venecija“, mame i tate sa svojim najmilijima, mogli su da se informišu o važnosti dojenja od stručnjaka i lekara koji su odgovarali na sva njihova pitanja. Veselu atmosferu upotpunili su baloni kojima su se igrali mali i stariji bebironci.

– Olga ima već 13 meseci i dojim je od prvog dana. Prvih šest meseci majčino mleko je bila jedina hrana. Sada jede sve, ali je podoj postao prava poslastica. Nameravam da je dojim do dve godine, ukoliko ona bude htela. Mlade majke moraju da znaju da je majčino mleko nezamenljivo – priča mama LJiljana Kovačević, dok doji svoju ćerkicu Olgu, koja uživa i ne haje za gužvu oko nje.

Istraživanja pokazuju da bi čak 1,3 miliona dece u svetu godišnje moglo da bude spaseno ukoliko bi se procenat dojenja u prvih šest meseci povećao sa sadašnjih 34 na 90 odsto. Smrtnost novorođenčadi bi mogla biti za 22 odsto manja ukoliko majka doji svoju bebu u toku prvog sata posle porođaja.

– Pozitivno je to da se naše mame sve više odlučuju za dojenje. Ukoliko beba sisa, ona u prvih šest meseci ima prirodni imunitet preko majke. Majčino mleko je bela krv i svi bi trebalo da su svesni te činjenice. Veoma je važno da tokom perioda dojenja mame vode zdrav život, da se ne zamaraju previše, da unose što više tečnosti i hranljivih materija – objasnila je Živka Vlajković, lekar i nutricionista, koja već petnaestak godina radi sa trudnicama i porodiljama u Domu zdravlja u Zemunu.

Poslednjih godina uvođenjem i realizacijom Unicefovog programa bebi-frendli, u našoj zemlji se povećao broj dojilja, ali je i dalje na niskom nivou, naročito posle prvog meseca od rođenja bebe. Iako je zvanična nedelja dojenja od 1. do 7 avgusta, u Srbiji se ona obeležava u oktobru, 40. sedmice u godini, koliko i traje period trudnoće.

Manifestaciju su podržali gradski Sekretarijat za zdravstvo, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“, Gradski zavod za javno zdravlje i opština Zemun.

Autor:G.J.

glas-javnosti.co.yu, avgust 2007.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More