Press clipping

Da li su igračke na srpskom tržištu bezbedne?

Edina Popov
Asocijacija potrošača Srbije
Nismo potpuno uvereni da su igračke na srpskom tržištu bezbedne i nema načina da se to proveri. Nedavno smo pronašli neke igračke u našim radnjama koje izgledaju identično kao igračke koje su zbog hemijske neispravnosti povučene sa tržišta Evropske unije. Te igračke nisu imale potpunu deklaraciju, odnosno nisu imale matični broj da bi se mogle uporediti s proizvodima koju su zabranjeni u Evropi. Svu dokumentaciju smo predali tržišnoj inspekciji koja bi trebalo da utvrdi da li su te igračke otrovne ili samo liče na one koje su povučene u Evropi.

Marija Šormaz-Kocka
referent prodaje u kompaniji Pertini
Svi proizvodi iz asortimana kompanije Pertini poseduju ateste o zdravstvenoj ispravnosti. Igračke koje su u prodaji imaju deklaraciju na artiklu, na kojoj piše ko je proizvođač i odakle potiče igračka, tako da odgovorno tvrdim da nema nikakve sumnje u bezbednost naših igračaka.

Dragana Soćanin
predsednica Udruženja „Roditelj“
Koje igračke roditelji kupuju zavisi pre svega od cene, jer mnogi nemaju novca da svojoj deci kupe skupe i kvalitetne igračke. Preporučujemo roditeljima da prilikom kupovine igračaka obrate pažnju na deklaraciju, na kojoj bi moralo da piše ko je uvoznik i gde se igračka proizvodi. Sve igračke koje legalno uđu na naše tržište moraju da imaju ateste. Apelujemo na prodavce da na svojim radnjama istaknu obaveštenje da prodaju igračke koje su bezbedne. Možda bi u budućnosti deklaracija trebalo da bude zaštićena hologramom, jer se često dešava da na deklaraciji stoji znak CE, što označava da je proizvod prošao sve ateste, a zapravo nije tako.

Mirjana Nikić
direktorka predškolske ustanove Voždovac
Direktori kao odgovorna lica u predškolskim ustanovama od svih ponuđača koji se jave na tender za nabavku vaspitnog i didaktičkog materijala traže ateste za sve igračke tako da su one u vrtićima apsolutno bezbedne. Mi čak i od donatora tražimo da dostave ateste. Roditelje treba edukovati da ne kupuju igračke koje nisu kvalitetne i koje nisu bezbedne. Ne mora svaka kvalitetna igračka da bude skupa. Bolje je da roditelji provedu s detetom vreme u parku, uz najobičniju loptu, nego da mu kupe igračku sumnjivog kvaliteta da bi se odmorili. Potrebno je edukovati roditelje da se kvalitetno bave svojom decom, a igračke su manje važne.

17. avgust 2007. godine, danas.co.yu

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More