Izdvajamo

Međunarodni dan babica – 5. maj

Love on first sight
GI Majka Hrabrost, Udruženje babica Srbije i NVO „Dokument“ vas pozivaju da sutra, 5. maja, od 17h do 19h u Tašmajdanskom parku zajedno obeležite Međunarodni dan babica.

Babica zna ali, isto tako, babica i razume

Od pamtiveka, ženama su tokom porođaja pomagale žene. Suština te pomoći nisu bili samo iskustvo i znanje, nego i duboko razumevanje.

Creative Commons License photo credit: markus r.

Vešte u svojoj profesiji, babice su znale šta treba da rade kako bi pomogle i ženi i bebi, a kao žene, veoma su dobro razumele šta porodilja oseća, šta joj je potrebno, do čega joj je stalo…

U vreme dominacije takozvanih kontrolisanih bolničkih porođaja, prevladala je praksa u okviru koje se porođaj tretira kao bolest, bolest koja se „leči“ sintetičkim hormonima i operacijama poput carskog reza, dok su babice, uz sve njihovo znanje i razumevanje, potisnute.

Ovaj se model porađanja, međutim, danas prevazilazi, uz razumevanje da porođaj nije bolest nego prirodan proces. U okviru toga, u skandinavskim zemljama veliki se broj porođaja odvija kod kuće, samo uz pomoć babice. U drugim evropskim državama trude se da u porodilišta uvedu kućnu atmosferu, gde babica ponovo ima najvažniju ulogu u vođenju neometanog (fiziološkog) porođaja.

Pri tom, babica nije uz ženu samo dok se ona porađa. U okviru organizovane zdravstvene zaštite, babica ženi pruža podršku i tokom trudnoće, kao i prvih nedelja posle porođaja.

Građanska inicijativa Majka hrabrost i Udruženje babica Srbije žele da i kod nas profesionalna podrška ženi, u jednom od njenih najlepših životnih iskustava, bude zasnovana na ljudskoj vezi, a to znači, istovremeno, na profesionalnoj veštini i znanju, i na dubokom razumevanju.

Pridružite nam se!

Hoćemo da zajedničkim snagama reformišemo porodilišta tako da se majke i bebe u njima osećaju – kao u svojoj kući.

Potpišite peticiju!

Ispričaje svoju priču!

Podržite naše aktivnosti.

Dajte svoj doprinos – ZAJEDNO MENJAMO SRBIJU! Menjamo Srbiju tamo odakle sve počinje – od porodilišta!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More