Podrška dojenju

Mleko je u glavi

Kad bi čuli da dojim, svi od reda bi pitali ‘A je l’ imaš mleka?’ Nisam ni znala da majka može da nema dovoljno mleka za svoje dete dok nisu krenuli s brižnim pitanjima.

‘Imaš li mleka?’ ‘Imaš li mleka?’, znači podrazumevaju da se često dešava i da nemaš. Još samo da krenu da pitaju, ‘A je l’ dete nije bolesno?’ pa da upotpune svoje pozitivno dejstvo.

Mleko je u glavi

Porodila sam se kod kuće bez nevolja i ćerčici odmah dala da sisa. Kolostruma je odmah bilo, i ona je brzo zaspala. Bile smo pošteđene bolničkih ograničenja i problema dohrane u porodilištima, ali su zato pritisci druge vrste učinili svoje i pravo mleko mi je vrlo sporo nadolazilo. Dete je plakalo i nekoliko puta sam ga dohranila tokom tih prvih sedam dana, ali sam bila očajna jer sam znala da se količina mleka uspostavlja upravo sisanjem i da dohrana na samom početku znači manje mleka u budućnosti.

Naoružajte se strpljenjem i samopouzdanjem

Usledili su brojni nekorisni i polukorisni saveti, kao i dolazak babe koja je s vrata viknula ‘Ti nemaš mleka! Dete je gladno!’. Borba da ipak dojim svoje dete trajala je danima, dodatno otežana jednodnevnim stomačnim tegobama usled kojih skoro ništa nisam jela preko 24 časa. Mleka tek tada nije bilo.

Na kraju sam se za podršku okrenula internetu. Kao sumanuta čitala sam šta sam stigla, da bih u jednom trenutku naišla na pomen muškog dojenja! Našla sam potom članak o ocu sa Šri Lanke kome je žena umrla na porođaju, a čije je dete odbijalo svaku vrstu veštačkog mleka. Višestruko očajan, posle nekoliko dana mučenja i bezuspešnog traganja za rešenjem, otac je prvio ćerku na grudi i zaplakao. Dete je, međutim, našlo njegovu bradavicu i počelo da sisa, a mleko je samo poteklo! Eto kraja pitanju zašto muškarci imaju bradavice: prirodni plan- B za novorođenčad koja ostanu bez majke.

Elem, sred tragičnosti cele priče ostala sam zgranuta. Muškarci mogu da doje, a ja ne mogu! I tu mi je ‘pukao film’. Rasplakala sam se, razbesnela, i nedugo potom, 12 dana pošto sam se porodila, dobila sam mleko. Moja ćerka je isključivo sisala punih pet meseci, kada je sama tražila da proba čvrstu hranu. Danas, 14 meseci kasnije, ona je zdrava, napredna i veoma živahna, i još uvek povremeno uživa da sisa moje mleko.

Blaga Lazić, majka volonter Udruženja babica Srbije

Udruženje babica Srbije

Za dobar početak dojenja – šta majka treba da zna

 • Nije prirodno, i ne dešava se često, da majka nema dovoljno mleka za svoje dete. Do nedostatka mleka kod porodilje može doći usled retkih fizioloških stanja, odvojenosti od deteta (jer nije imala dovoljno prilike da ga doji) i stresa.
 • Ako se ispostavi da nemate dovoljno mleka ne žurite sa dohranom. Postoje prirodni načini da se podstakne laktacija. Pošto količina mleka u grudima zavisi od njihovog pražnjenja može se desiti da Vas dohrana odvede potpunom prelasku na veštačko mleko.
 • Stres je najčešće prouzrokovan bolničkim iskustvom majke ili deteta, a neretko i pritiscima brižne okoline koja neosnovano i bezobzirno podseća majku da se može desiti da nema dovoljno mleka.
 • Detetu treba dati da sisa odmah po rođenju. Najveći broj dece ima potrebu da sisa tokom prvog sata po rođenju. Kolostrum koji se tada luči prebogat je imunoglobulinima, a sisanje je takođe korisno za majku jer podstiče rađanje posteljice i smanjuje krvarenje iz materice. Tražite da Vam se obezbedi ovo dragoceno vreme sa detetom.
 • Dete ima potrebu i treba da sisa što češće u prvim nedeljma života. Time se uspostavlja odgovarajuća količina mleka. Majčino mleko se takođe vari mnogo brže od formule tako da su novorođenčetu česti obroci zaista potrebni. U najvećem broju porodilišta bolnički raspored određuje kada ćete moći da dojite svoje dete.
 • Decu dohranjuju u porodilištima. Mnoge majke se žale da im decu donose na podoj situ. Jedini način da majka u ovakvom položaju održi ikakvu količinu mleka je da se neprestano izmlazava, a postoje porodilišta koja ni pumpe za grudi ne dozvoljavaju.
 • Napredovanje Vašeg deteta najbolji je pokazatelj toga imate li dovoljno mleka. Pritom ukoliko je na kraju prvog meseca Vaše dete jednako teško kao na rođenju, ono je opet dobilo na težini jer gotovo sva deca izgube na masi u prvim danima života.

   Ovaj tekst dobili smo ljubaznošću Udruženja babica Srbije i njhove predsednice, babice Divne Miljković. Udruženje RODITELJ i Udruženje babica Srbije sarađuju i zajednički se bore za dobrobit roditelja i dece i privilegiju da što više mališana uživa u blagodetima majčinog mleka.

   Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za dojenje, probleme s dojenjem javite nam se! Naše mame savetnice za dojenje, ili babice daće Vam brz i koristan savet.

  • Ukoliko sumnjate u to da nemate dovoljno mleka, ne dozvolite da vas savlada strah. Uložite snagu u to da sebi obezbedite dovoljno mira s detetom, vodite više računa o ishrani i unosu vode, i pokušajte da se opustite. Pratite napredovanje deteta i potražite stručan savet.
  • Povezani tekstovi

   This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More