IzdvajamoUžice

Najbrži tata Užica

Udruženje „Roditelj“ u saradnji sa pedijatrijskom službom Doma zdravlja, organizovalo je povodom Dana deteta, 27. novembra u holu savetovališta takmičenje tata u povijanju beba.

Tate menjaju bebama pelene
Tate i brze i spretne!

Dok su se uz osveženje i tate sa mališanima prijavljivali za takmičenje, članica Udruženja i koordinator ove akcije, dr Sanja Ječmenica se zahvalila pedijatrijskoj, patronažnoj i ginekološkoj službi. Ovom prilikom su im uručene i zahvalnice za dragoceni doprinos, podršku i izuzetnu stručnu saradnju u ostvarivanju ciljeva Udruženja, naročito u oblasti popularizacije dojenja, zatim svih edukativnih i savetodavnih tribina i akcija vezanih za unapređenje zdravlja majki i dece, kao i negovanja zdravih porodičnih vrednosti.

Sanja je zatim pozdravila hrabre tate, prave muževe i očeve, koji su bez predrasuda došli da pokažu ono što inače većina savremenih očeva i radi i zna da pomogne – da prepoviju svoje mezimce. Čestitkama tatama – lafovima pridružila se i dr Danijela Knežević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, kao i načelnica Pedijatrijske službe, dr Novka Garabinović, koja je prisutnima ukratko objasnila potrebu i značaj širokog povijanja na našem podneblju.

Na mejl udruženja stigla su pitanja za lekare na temu povijanja, pa je dr Garabinović i na njih rado odgovorila:

  • Zašto su nekada povijali bebe kao „kifle“?

– Povijanje kao „kifla“je bilo radi zaštita od rashlađivanja, lakoće čuvanja, sprečavanja grebanja lica, ispadanja iz kolevke…

  • Do kada se dečacima podiže piša prilikom povijanja?

– Može i do godinu dana, a radi sprečavanja infekcije stolicom.

  • Zašto u nekim zemljama ne koriste široki povoj ? Da li to zavisi od podneblja?

– Zato što je učestalost urođenog poremećaja kuka u tim zemljama retka i mišljenje njihovih pedijatara i dečijih hirurga je da je dovoljno samo stavljati pampers.

Po rečima dr Novke, značaj širokog povijanja za naše podneblje ogleda se u  sprečavanju nastajanja deformiteta razvoja da deca ne bi imala negativnih posledica u rastu. Od 60-ih godina se radio skrining poremećaja razvoja kuka, da kasnije ne bi bilo nasilnih hirurških intervencija. Od tada, pa do danas se to u našoj zemlji praktikuje, a od 80-ih godina ultrazvučna dijagnostika je zamenila rendgensku i tako je i do danas.

Nakon edukativnog dela, usledio je takmičarski. Objašnjenje pravila i startovanje je prvog kruga, u kom su se povijale bebe do 6 meseci starosti – širokim povijanjem. U ovom krugu učestvovao i tata blizanaca, koji je dobio poseban aplauz. Prosečno vreme svih učesnika prvog kruga je bilo 45 sekundi!
U drugom krugu bebe starije od 6 meseci su povijane tako što su im tate menjale samo Pampers pelene, uz brisanje vlažnom maramicom. Prosek brzine tata drugog kruga je 23 sekunde.

Nakon sumiranja rezultata svaki tata dobio je vrednu nagradu, paket proizvoda za brijanje, auto kozmetike, pranja kola, piće za tatu i mamu, a tati i mami blizanaca poklon vaučer za večeru. Da ne bi samo tate i mame bili nagrađeni, pobrinuli su se iz Alisinih beba, tako što su svakoj bebi poklonili deo asortimana koji podržava i olakšava široko povijanje – gaćice Lane sa čičak trakom umesto pertli švedskih pelena.

Svi modeli ove kompanije izradjeni su od 100% češljanog pamuka, pa samim tim odgovaraju deci sklonoj alergijama. Prodavnica  TERA pored ustanove za Majku i dete je osmislila lepu akciju poklanjanja paketića svakoj prvorodjenoj bebi u mesecu.

Udruženje Roditelj sprovelo je i mini anketu među prisutnim mamama i pitalo ih koliko im supruzi pomažu u nezi i odgoju beba. Sve mame potvrdno su odgovorile. Muževi pomažu oko povijanja (što rezultati takmičenja i pokazuju), hranjenja, kupanja i šetanja beba.

Mame su dobro informisane i o aktivnostima Udruženja Užicu, i akciju su okarakterisale kao sjajnu ideju, odličnu organizaciju, divno druženje sa bebama i poželele slične buduće akcije.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More