Pitanja i odgovori

Naknada sa Biroa za nezaposlene

Roditelj i deca

Pitanje: Nezaposlena sam, na Birou za nezaposlene više od godinu dana, mislila sam da imam pravo na novčanu naknadu posle porođaja. U Birou su rekli da nemam pravo na novčanu naknadu kao nezaposleno lice. Kako je nekoliko mojih prijateljica pre nekoliko godina ostvarilo ovakvo pravo, molim da mi pomognete da li nezaposlena majka ima pravo na novčanu naknadu posle porodjaja.

Odgovor: Novčana naknada za nezaposlena lica se prima tri meseca nakon prijavljivanja lica u Nacionalnu službu za zapošljavanje. Naknade kasne oko šest meseci. Ta tri meseca NSZ plaća minimalnu zagarantovanu zaradu, kao i sve doprinose, zdravstvene, socijalne i radni staž. Nakon toga,  ostaje se bez  ovog prava. Ali, uslov je da se u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa ili osiguranja prijavite na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Roditelj i deca

 

Pitanje: Zanima me da li imam pravo na novčana primanja s obzirom na to da sam u 9. mesecu trudnoće. Da li posle porođaja imam pravo na neka primanja, nezaposlena sam i prijavljena na birou.

Odgovor: Osim prava na roditeljski dodatak nemate nikakvih osnova za primanje bilo kakvih finansijskih sredstava, osim u slučaju da ste samohrana majka, onda imate pravo na dečiji dodatak i možda socijalnu pomoć (ukoliko nemate porodično nikakvih primanja).

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More