BeogradIzdvajamo

NARODNA INICIJATIVA: GLASAJ ZA BEBE!

Udruženje RODITELJ zajedno sa Fondom B92, portalom Bebac, servisom Halo beba i Mrežom organizacija za decu Srbije (MODS) pokreće narodnu inicijativu za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži do 10% na hranu, opremu i odeću za bebe. Zahtev će uz potpise podrške građana biti predat Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Koliko je pozicija roditelja u Srbiji teška najbolje svedoče uporedne brojke: za prosečnu platu majka u Srbiji može kupiti 2.000 komada pelena, u Sloveniji 6.500 pelena, a u Austriji čak 13.000 komada. Za prosečnu platu u Srbiji se može kupiti 6 krevetaca, u Sloveniji 30, u Austriji 50 itd. U Irskoj i Velikoj Britaniji ne zaračunava se PDV na dečju hranu i odeću, u Luksemburgu je samo 3%, u Poljskoj 7%, a u Srbiji čitavih 18%.

 

Dobrobit dece je javni interes pa Vlada i Skupština moraju učiniti sve da on bude i prepoznat kroz usvajanje predloga za ukidanje PDV-a i ograničenje marži.  Rasterećivanje barem dela troškova bio bi ozbiljan korak ka olakšavanju pozicije roditelja u Srbiji. Paradoksalno je da je u Srbiji stopa PDV-a ista za luksuzne proizvode i za proizvode neophodne za normalno funkcionisanje porodice. Vrhunac paradoksa je da pelene za odrasle imaju nižu stopu PDV-a od  8%, dok se na pelene za bebe zaračunava viša stopa od 18%

Sakupljanje potpisa podrške vršiće se u periodu od 2. do 8. marta u 58 opština i gradova širom Srbije (spisak je dostupan na sajtu www.bitkazabebe.rs) na štandovima koji će biti postavljeni na prometna mesta.

Udruženje RODITELJ će u okviru akcije u Beogradu potpise podrške sakupljati na štandu koji će se nalaziti u centru Zemuna kod restorana McDonalds svakog dana od 10 do 18 časova.

 

Udruženje RODITELJ poziva sve zainteresovane organizacije, institucije i pojedince da se pridruže akciji i pomognu u sakupljanju što više potpisa za podršku roditeljstvu u Srbiji.

 

Olovku u ruke! Glasaj za bebe!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More