Press clipping

Neophodno više higijene

Podstaknuti žalbama roditelja koji su sa svojom decom porveli neko vreme u Institutu za majku i dete, a koji kažu da su primetili buba švabe i buba ruse u decijim sobama, udruženje „Roditelj“ pokrenuće narednih dana akciju poboljšanja bpliničkih uslova u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Članovi ovog udruženja rešili su da u dogovoru sa medicinskim osobljem pokušaju da animiraju javnosta za probleme sa kojima se i lekarii pacijenti susreću.

Prema rečima Milene Blagoejvić, majke petomesečne bebe, koja je boravila na Institutu za majku i dete, smeštaj za majke u toj ustanovi košta 600 dinara. Ona ukazujje da majkenemaju adekvatne uslove za noćenje, „jer spavaju na dve stolice“. Osim toga, Blagojević ističe da majke najčešće imaju zamerke na neljubaznost sestara, slabu higijenu i nemar lekara.

Predsednica uduženja „Roditelj“ Dragana Soćanin kaže da su pritužbe roditelja na loš smeštaj i hranu u bolnicama uvekpostojale, ali da su ovog aputa inicijativu pokrenuli roditelji koji su voljni da svoje zahteve i svoja iskustva potpišu imenom i prezimenom, kao i da ta iskustva posluže kao osnova za konkretne akcije.

-Planiramo da pokrenemo akciju kojom bi se prikupila sredstva za opremanje Instituta za majku i dete kako bi se deci i njihoivm roditeljima obezbedio bolji smeštaj. Novčane donacije ne bi dolazile u obzir, već pomoć u osteljini, dušecima ili foteljama. Trenutno, roditelji su primorani da dane pokraj bolničkog kreveta provode na plastičnoj stolici, a žale se i na prisustvo insekata. Iako je tu činjenicu lako objasniti blizinom bolničkih kuhinja, verujemo daje moguće redovno obavljati dezinsekciju – kaže Dragana Soćanin.

Direktor Instituta za majku i dete Dragutin Tričković, međutim, objašnjava da se dezinsekcija u ovom institutu obavlja na svakih 20 dana, kao i da su se uslovi u poslednje dve godine znatno poboljšali nakon renoviranja šest spratova bolnice.

– Ne sporim da uslovi nisu idealni, a treba imati u vidu da je tokom prošle godine kroz Institut prošlo 13300 mališana i 4800 majki. Skoro svaka od njih sa sobom donese i neku hranu, što umnogome doprinosi nivou higijene – kaže Tričković. Nedostatak prostora za roditelje objašnjava činjenicom da, iako je predvidjeno da uz decu budu samo roditelji obolelih od malignih oboljenja i majke dojilje, na Institutu dopuštaju i prisustvo drugih majki.

Decu prate samo mame
Roditleji se žale i na stav bolnice da samo majke mogu brinuti o svojoj deci. Obrazloženje medicinsko osoblja je da u bolnicama ne postoje uslovi za razdvajanje muških i ženskih prostorija u kojima bi mame i tate mogli boraviti, medjutim oni smatraju da je suvišno raspravljati o takvim stvarimakda je dečije zdravlje ugroženo. Ova uredba, podsećaju roditelji, najviše pogađa samohrane tate. Direktor Instituta potvrdio nam je da je njihov stav da o deci brinu majke ili druge ženske osobe, ali smatra da nijedan otac koji nema drugog izbora, osim da sam čuva dete, ne bi bio odbijen.

Danas, 01. Februar 2007.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More