BeogradIzdvajamo

Povodom nehumanih uslova lečenja u dečjim bolnicama

Udruženju RODITELJ prethodnih meseci u više navrata javljali su se ogorčeni roditelj koji su sa svojom decom na bolničkom lečenju doživeli brojne neprijatnosti. Neki od njih su smogli snage da javno progovore o stvarima koje su odavno javna tajna i niko se ne pita: zašto su u nekim delovima Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta «Dr Vukan Čupić» uslovi za decu i mame neljudski? Zasto bubašvabe I bubaruse hodaju po deci, zašto mame «spavaju» na plastičnim stolicama(čak i one koje su svoj boravak platile), zašto se na pregled specijaliste čeka I po nekoliko dana, a deca u međuvremenu bespotrebno zadržavaju u bolnici? Zašto mališane koji su bez pratnje mama medicinsko osoblje vezuje za krevet, a deca sa zaraznim bolestima ne stavljaju propisno u izolaciju?

Udruženje RODITELJ želi da javnost vidi malo dalje od investicionih planova, renoviranja i rekonstrukcija, ekskluzivnih operacija, već da se vide stvarni uslovi u kojima se leče naša deca… Nikome ne smeta bedan smeštaj I hrana, posledice ekonomske krize u kojoj živimo, već, bahatost medicinskog osoblja, nehigijena, zapuštenost i tretman nedostojan ljudskih bića.

Udruženje RODITELJ ne želi da pravi nikakvu aferu da bi diskreditovali bilo koju zdravstvenu ustanovu ili profesiju, naprotiv. Želimo da roditelji, izbezumljeni bolešću svojih mališana, kao i deca koja se leče i od teških bolesti, budu pošteđeni trauma koje u bolnicama prečesto doživljavaju. Svesni smo da ne mogu sve bolnice da liče na hotele i sva odeljenja da se renoviraju odjednom, ali dopustiti da u 21. veku bubašvaba hoda po bebi, je nezamislivo!

Male plate medicinskog osoblja ne smeju da budu opravdanje, jer ako se ne može naći malo duha, pozitivnosti i na kraju profesionalnosti i ljudskosti za najmanje pacijente – bebe, koji su motivi za polaganje Hipokratove zakletve?

Ukoliko u našem društvu postoji imalo sluha za decu i natalitet na koji se svi pozivaju, ove strašne priče osvestiće bar neke ljude da se pokrenu, da zajedno učinimo nešto za nas i našu decu! Bahatost i neljudskost vređa mnogo više od neokrečenih zidova i stare fasade. Koliko je novca potrebno da, za početak, mame ne sede na plastičnim stolicama, da imaju gde da se istuširaju i okupaju bebe, makar na jednom nerenoviranom odeljenju Instituta?

Udruženje RODITELJ apeluje na gradske i republičke institucije, menadžmente zdravstvenih ustanova u kojima se leče deca da nam pomognu da napravimo učinimo makar jedan korak da bi se naša deca imala humaniji tretman u bolnicama.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More