Press clipping

Nezaposlenim majkama država nudi tri godine minimalca

Stopa rađanja u Srbiji je 30 odsto ispod potrebne za obnavljanje stanovništa, upozoreno je na predstavljanju Nacrta strategije za podsticanje rađanja, prenosi Tanjug. Prema podacima iz 2003. godine, u Srbiji je prirodni priraštaj bio pozitivan u svega deset opština, a ni u jednoj od 45 opština u Vojvodini. Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao je juče da je „formiran sektor za populacionu politiku koji će se dalje baviti problemom podsticanja rađanja i da će predložiti vladi da se formira poseban nacionalni savet za populacionu politiku kao vladino telo“, prenela je Beta. Posebni ciljevi strategije su smanjenje ekonomske cene podizanja dece, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene materinstva, promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata i borba protiv neplodnosti.

Podržali strategiju

Mreža Udruženja „Roditelj“ i ženska sekcija UGS „Nezavisnost“ podržale su strategiju, naročito predlog da zaposlene žene za vreme trudničkog bolovanja dobijaju punu platu. Međutim, ministarstvu su dostavile i nekoliko sugestija. Strategija, između ostalog, predviđa da nezaposlene majke dobijaju mesečnu „platu“ u visini republičkog minimalca i to dok dete ne napuni tri godine.

Prvo podsticaj rađanja trećeg deteta

Pokrajinski sekretar za demografiju, porodicu i društvenu brigu o deci Novka Mojić rekla je juče za GL da Izvršno veće nije dalo nikakve sugestije na Strategiju za podsticaj rađanja, jer se gotovo potpuno podudara s pokrajinskim Programom demografskog razvoja. Prema njenim rečima, primena strategije neće početi ove godine, jer budžetom nisu planirana sredstva za njenu realizaciju. Kako nam je rekla Mojićeva, neke mere će postupno biti realizovane, a najpre bi trebalo da počne primena pomoći i podsticaja rađanja trećeg deteta, jer ono povećava natalitet odnosno broj stanovnika.

– Jedna od mogućih posledica toga može biti i povećani natalitet praćen porastom broja nezaposlenih žena, ali i tendencija rađanja dece isključivo iz finansijskih razloga, što je veoma loše – navodi se u komentarima ovog udruženja. „Roditelj“ navodi da je dobar predlog da budu obezbeđeni besplatni udžbenici za predškolsko, osnovno i srednje obrzovanje za svako treće i četvrto dete, ali da se to ne podudara s nedavnom izjavom ministra prosvete Zorana Lončara kako država nije u mogućnosti da osigura besplatne udžbenike za sve prvake, „jer đaka ima mnogo“ pa je pitanje kako će država isfinansirati dodatno opterećenje. Oni su predložili da porodice s decom gde je jedan roditelj mlađi od 38 godina budu oslobođene plaćanja PDV pri kupovini prvog stana, a ne samo do 35. godine, kako je predloženo u strategiji. Jedna od sugestija je i da bi trebalo poboljšati uslove u porodilištima, kako bi se stvorila atmosfera dostojanstvenog rađanja i radosti, kao i da bi trebalo povećati obim i trajanje usluga patronažne službe nakon porođaja.

Po dve godine staža za treće i četvrto dete?!

Dobrila Iličić iz ženske sekcije UGS „Nezavisnost“ rekla je juče za naš list da su zatražili ukidanje ili bar smanjenje PDV na dečju hranu, opremu i odeću, što je svojevremeno inicirao portal Bebac.com, a sindikat ga podržao. Kaže da je njihova inicijativa i da se zaposlenim ženama prizna po godina radnog staža za svako rođeno dete, s tim da se za treće i četvrto dete upišu po dve godine staža. UGS Nezavisnost

– Takođe, kako se ne bi pravila diskriminacija dece, tražimo upis godine radnog staža i za svako sledeće dete, peto, šesto – navodi Iličićeva. Ona napominje da i nezaposlenim ženama treba omogućiti upis radnog staža, što bi moglo biti omogućeno kroz izmene zakona o penzijskom osiguranju.

– Neophodno je pojačati i inspekcijski nadzor za sprečavanje diskriminacije pri zapošljavanju i tokom radnog odnosa. Ženama treba da bude zagarantovano da će se po završetku porodiljskog odsustva i nege deteta vratiti na isti posao, s istom zaradom, a ne da budu raspoređene na drugo radno mesto s manjom zaradom – ističe Iličićeva i napominje kako sumnja da će sve mere ove strategije naići na odobravanje Ministarstva finansija.
građanski.co.yu, 13. septembar 2007.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More