Press clipping

Propast nacije!

Srbija među najstarijim nacijama na planeti, svakih 25 godina gubi milion stanovnika!

Srbija se nalazi na rubu demografske katastrofe i ukoliko se nacija ne izbori sa belom kugom, preti nam biološko izumiranje! Prema projekciji koju je radio Republički zavod za statistiku, u Srbiji će za 25 godina biti milion stanovnika manje nego sada, a u narednih 50 godina, čak i ako svaka žena rodi po dvoje dece, jedva će biti dovoljno za prostu zamenu generacija!

Nema posla – nema dece

Angelina Radulović, portparol Udruženja „Roditelj“, smatra da je država svojom Strategijom za podsticaj rađanja prvi put pokazala da misli unapred, a ne od danas do sutra. Ona, međutim, kaže da su navedene mere više usmerene na one koji već imaju dete, umesto na mlade bračne parove koji tek treba da postanu roditelji.

– Najveći problem u ovoj zemlji jeste to što mladi bračni parovi odlažu roditeljstvo jer nemaju posao, stan, ukratko najosnovnije uslove. Strategija bi trebalo više da se bavi time kako da stimuliše mlade na rađanje, a ne samo da daje olakšice ljudima koji su već postali roditelji – kaže Radulovićeva.

Prema podacima Zavoda za statistiku za 2006, Srbija ima 7,4 miliona stanovnika. Prošle godine rodilo se sedamdeset hiljada beba, a nestao je jedan grad od 103.000 stanovnika. U Srbiji će 2032. biti rođeno oko 50.000 dece, dok će umreti oko 120.000 ljudi!

Ova surova statistika svrstala je Srbiju među najstarije populacije u svetu! Ljiljana Sekulić, rukovodilac sektora za projekcije Zavoda za statistiku, kaže za Press da, čak i ukoliko se fertilitet digne na teoretski nivo od 2,1 deteta po ženi, broj stanovnika u Srbiji biće manji za milion u narednih 50 godina.

– Potrebno je vremena da sve te devojčice koje se rode dostignu fertilni period i da one rode više dece kako bismo za pet-šest decenija stigli na nivo obične zamene generacija. A ako razmišljamo o povećanju broja stanovnika, bilo bi potrebno da svaka žena rodi i treće dete – kaže Sekulićeva.

Ona naglašava da je u Srbiji isuviše malo mladih ljudi u odnosu na ukupnu populaciju i da se žene u sve poznijim godinama odlučuju na rađanje deteta, što dodatno utiče na lošu demografsku sliku.

Fakti
– Za 25 godina udeo građana starijih od 65 godina povećaće se sa 17,07 na 22,25 odsto u centralnoj Srbiji
– Na kraju 2032. skoro svaki četvrti stanovnik biće stariji od 65 godina

– Stopa ukupnog fertiliteta sada iznosi samo oko 1,6 deteta po ženi, procene govore da bi u uslovima značajne promene politike rađanja bilo moguće da ta stopa dođe na 1,8 odsto – navodi Sekulićeva.

Zbog alarmantnih procena demografa, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku uradilo je Strategiju za podsticaj rađanja, koja bi trebalo da bude usvojena do kraja ove godine. Vladin nacrt te strategije, između ostalog, predviđa ukidanje PDV-a za hranu, odeću, obuću i opremu za decu do tri godine, brže i lakše zapošljavanje mladih, posebno žena, i sprečavanje njihove diskriminacije.
(I. P. – I. D)

pressonline.co.yu, 13.09.2007.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More