IzdvajamoNovi Sad

Udruženje Roditelj pridružuje se povorci Nisi sam na ulici

PISMO JAVNOSTI GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA NOVOG SADA SVIMA KOJI NOVI SAD OSEĆAJU SVOJIM GRADOM SVIM PUTNICIMA KROZ NOVI SAD

Poštovani, imali smo teške dane i nedelje u Novom Sadu i okolini. Teške, jer su u njima iѕgubljeni mladi životi, životi dece, koja su tek počinjala da žive, rastu i raduju se. Nažalost, nije bilo bolje ni u drugim delovima Republike Srbije.

U momentu dok pišemo ovo pismo, više od 400 ljudi još uvek traga za 13-ogodišnjim dečakom u mestu Majilovca. Bor je ožalošćen gubitkom 4-orogodišnje devojčice. Prigradsko naselje Stari Ledinci kraj Novog Sada nikada neće prežaliti monstruozan završetak života 8-ogodišnje devojčice. O večnom bolu porodice čije je dete poginulo na pešačkom prelazu kod stadiona „Karađorđe“ u Novom Sadu, ne vredi ni pričati. Jer nema reči koje to mogu opisati. Nema reči koje mogu opisati bilo koji od ovih događaja.

Ali smatramo da postoji nešto što svako od nas i vas može da uradi u budućim danima: – da poštuje striktno saobraćajna pravila, u gradskoj vožnji i van grada. Pravila nisu tu da bi „udavila“, neko ih je, iz nekih razloga, smislio. Podsećamo da smo u maju ove godine, zajedno sa malim Ambasadorima dečjih prava, grupom dece entuzijasta i sa odeljenjem Saobraćajne policije Policijske uprave u Novom Sadu, potpisali Povelju o dečjim saobraćajnim pravima.

Ovog puta, samo pozivamo građane i građanke Novog Sada, sve one koji vole i osećaju Novi Sad kao svoj grad, sve one koji dolaze u Novi Sad kao gosti ili poslovni partneri, da ta pravila poštuju, zarad bezbednosti dece i nas samih. Jer bumerang se može okrenuti i protiv onog koji prekrši neko saobraćajno pravilo, kao što se u Novom Sadu i desilo.

  • Prijavite svako nasilje u porodici, bilo da ga vi lično trpite ili da vidite ili imate saznanja da se takav akt odvija u vašem susedstvu. Politika“ nezameranja“ i “ to nije moja stvar“, „to se drugima dešava“, mora da prestane da bude dominantna. Tako ćete spasiti možda nečiji život. Tako ćete možda sprečiti neko vršenje krivičnog dela, tako ćete sprečiti psihološke traume nekome. Najverovatnije je da nećete biti novčano nagrađeni za to, jer od svega danas što radite treba da imate neku korist, zar ne?- … ali spasavanje života u bilo kom smislu nema cenu.
  • Roditeljstvo je avantura. Neki u nju uđu spremni, neki nespremni, neki nikada ne budu spremni za to. Potražiti pomoć ili podršku, pitati kad nešto ne znate jeste normalno, potrebno i skoro obavezno. Razmena mišljenja o problemima sa kojima se suočavate kao roditelji neće vas prikazati lošim roditeljima, već – upravo boljim roditeljima. U tom smislu Vam udruženje Roditelj, sa svojom mrežom udruženja na teritoriji Republike Srbije, stoji na raspolaganju. Niko od nas nije bio vunderkind po pitanju roditeljstva niti će to biti. Ali uvek treba težiti ka tome da se bude bolji roditelj, a to se, ne kupuje samo poklonima i visokim džeparcem.
  • Podržite svojim prisustvom protestnu šetnju „Nisi sam na ulici“ 3. avgusta u 18,00 časova. Građanska inicijativa, potekla od strane mladih devojaka, koje su smatrale da nešto „moraju da učine“, treba da bude vredna vaše pažnje. I ne samo toliko koliko traje šetnja od Limanskog parka do zgrade Policijske uprave u Novom Sadu, nego treba da traje i posle toga. Učinite to za Vas, Vašu decu, unuke, prijatelje, kolege…i nepoznate.“Ni jedan čovek nije Ostrvo, sam po sebi celina;s vaki je čovek deo Kontinenta, deo Zemlje; ako Grudvu zemlje odnese More, Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo Posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni, ono zvoni za tobom“. Mi, članovi udruženja ćemo tog 3. avgusta biti u toj povorci. Bićemo uvek u svakoj sličnoj inicijativi, usmerenoj na bezbednost svih nas. Gde ćete biti Vi, tog dana i svih drugih dana? Očekujemo Vas!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More