IzdvajamoUžice

Obeležena Nacionalna nedelja dojenja u Užicu

U toku Nacionalne nedelje dojenja članice Udruženja RODITELJ su u četvrtak, 30.septembra, posetile Dečiji dispanzer i čas za psiho – fizičku pripremu trudnica.

Predstavnice Udruženja Slađana Popović, inače zaposlena u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, Jelena Puzović i Marina Jevtić pozdravile se prisutne buduće mame, koje su se u velikom boju odazvale ovom druženju, i zahvalile se patronažnoj službi, kao i službi za zdravstvenu zaštitu žena sa kojom Udruženje već duži period ostvaruje plodonosnu saradnju.

Nacionalna nedelja dojenja
Buduće mame slušale savete drugih mama, ali i dr Protića

Ovaj poseban čas kojem je prisutvovalo Udruženje osmišljen je kao spontana razmena iskustava, da bi se napravila sprega između ciljne grupe, zdravstvenog osoblja i žena koje ne rade u zdravstvu, ali iz ličnog iskustva mogu da prenesu korisne savete i budu na usluzi budućim mamama za sve nedoumice i pitanja. Vršnjačka savetovališta za dojenje postoje u velikom broju zemalja sveta. U okviru ovakvih savetovališta mame koje imaju praktično iskustvo sa dojenjem pružaju savete i podršku mamama koje se sa problemima i nedoumicama vezanim za dojenje po prvi put susreću.

Jelena Puzović je istakla važnost dojenja i posavetovala prisutne buduće mame: „ Na početku dojenje nije uvek lako, ali mi koje smo sve to vec prošle mozemo da olakšamo mladim majkama da njima bude lakše! Osim teorijskog dela o krizama dojenja i kako ih prevazići, ne pokleknuti pred lažnim alarmima: Nemoj izmazati mleko da bi bilo dovoljno za bebu! Nemaš dovoljno mleka! Mleko ti nije kvalitetno! Beba se vrti dok sisa! Daj mu izmuženo mleko na flašicu! Beba je gladna čim trpa ruke u usta i budi se noću! Grudi su mekše- sigurno treba davati dodatno mleko bebi! i slično.“

U opuštenom razgovoru prisutnih mama i osoblja zdravstvene zaštite istaknute su sledeće teme i saveti:

Izmazanje mleka u prvim mesecima bebinog života jeste mukotrpno za mamu koja je umorna i treba joj san, ali je i neophodno da bi se grudi ispraznile, da se spreči upala i da nadođe sveže mleko. Ovo je važno u početku, dok beba ne ojača dovoljno da sama isisa onoliko koliko joj treba. Jer osnovno je pravilo da se stimuliše onoliko mleka koliko se izmuze i posisa zajedno. Najbitnije je da mama ima pomoć u kući, a da se posveti bebi.
Mama koja rodi je u stanju i da doji, po rečima dr Protića, čak i blizance. Za to nisu prepreka geni, konstitucija, niti preveliko nalivanje tečnošću.
Mleko se po svom sastavu, boji i izgledu uvek prilagođava potrebama bebe u određenom dobu, pa tako ukoliko je bistro, znači da utoljava žeđ, a gusto- glad.
Mekše grudi su znak da je potreba za izmazanjem manja nego pre, da beba sama izvuče koliko i kada ona hoće, i da dojenje postaje usputna stvar.
Od trećeg meseca beba se osvrće na sve zvukove, pa to nije znak da mama nema mleka, već da je potrebo da doji bebu u tišini i da se osami, i skoloni od gostiju, tv-a i slično.
Izmuženo mleko kao i bilo kakvu dodatnu tečnost do 4. meseca treba davati kašičicom, a kasnije se može davati na flašicu kada beba razgraničava dojku od cucle. To mleko se daje samo ukoliko je mama odsutna, a ukoliko je tu, nema potrebe izmlazati mleko radi hrane, već radi rasterećenosti grudi.
Stavljanje ruku u usta nije znak gladi, već normalna pojava, naročito pred izbijanje zubića, a ta faza traje već od  trećeg meseca , pa će beba rado staviti usta sve što joj date u ruku.  Noćna buđenja od šestog meseca nisu uvek znak gladi, već pojava straha od odvajanja od majke, pa je nekada dovoljno samo umiriti bebu.

Saveti za dojenje od drugih mama, nedelja dojenja
Presvlačenje na delu

Marina i Jelena su iz svog ličnog iskustva prenele savete, istakle važnost pohađanja pripreme za trudnice, a šestomesečni Nikola je pomogao da mama pokaže pravilno široko povijanje bebe, zatim položaj pri dojenju, podoj i izmlazanje mleka nakon toga. Dokazao je i tvrdnju da je bebi uvek draže da sisa nego da bira flašicu, pokazavši ushićenost kada je video mamu kako se sprema da ga podoji. Zatim se umirio i uz dragocene savete počasnog gosta Udruženja, primarijusa dr Zorana Protića i uspavao.

Gospodin Protić se rado odaziva svim pozivima Udruženja „Roditelj“, a kako je i lečio generacije članica Udruženja, naše bake i mame ga često citiraju i pominju kao legendarnog pedijatra. Ovom prilikom  uručena mu je zahvalnica Udruženja „Roditelj“ za saradnju na putu unapređivanja dojenja, koje je iako neprevaziđen način ishrane, godinama zanemarivano. Doktor je od 1964.god. radio u Centru za majku i dete Doma zdravlja, orijentisan pre svega za unapređivanje i očuvanje zdravlja dece putem prevencije, a duže od dvadeset godina, do penzionisanja je rukovodio Savetovalištem za odojčad i malu decu. Za doprinos unapređenju zdravstvene zaštite dece, usavršavanju kadrova i stručni i naučni rad dobio je i zvanje primarijusa 1983. godine. Autor je više od trideset stručnih i naučnih radova koje je izlagao u zemlji i na međunarodnim skupovima.

Većina izdvojenih saveta sa ovog druženja su saveti iz knjige dr Protića, koji je i u spontanom razgovoru trudnicama objasnio mnoge pojave i zablude. Bio je raspoložen i za šalu i anegdote iz bogatog dugogodišnjeg iskustva, pa je rekao kako je često nametljivim bakama koje dodju sa mamama i tatama da dovedu bebu govorio: „Bake su najbolje kada drže jezik iza zuba i rukave iznad lakata – što znači kada ćute, a peru, peglaju, kuvaju i tako pomognu mami! “

Njegova publikacija „Savetovalište za odojčad„, koja se može se poručiti i preko udruženja Roditelj Užice, roditelj.uzice@gmail.com, 031 / 515- 406, 064/208- 27 -72, poklonjena je trudnicama uz obraćanje Marine Jevtić: „Bukvar između čijih redova sam gledala slike ponašanja i razvoja sopstvene dece, podvlačila pasuse kao student i još ih pamtim. Gotovo nestvarno koliko je doktor jasno i tačno opisao sve ono najpotrebnije i najtipičnije. Kada sam bila prvorotka, to je za mene bilo neprocenjivo dragoceno, a verujte, i kao drugorotki, za mnoge teme sam okretala već mnogo puta pročitane redove koji su mi vraćali samouverenje.“

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More