BeogradIzdvajamo

Održana humanitarna akcija za decu na hraniteljskom smeštaju

U četvrtak, 25. decembra 2008. godine, u 18 časova u zgradi opštine Novi Beograd održana je humanitarna novogodišnja akcija za 40 mališana koji su na hraniteljskom smeštaju.

Akciju je organizovalo Udruženje RODITELJ u saradnji sa kompanijama CT Computers i Spinnaker New Technologies, članicama ComTrade Group, koji su ovom prilikom obezbedili sredstva za čitav program kao i kompletan sadržaj 40 paketića.

Akcija je bila namenjena deci na hraniteljskom smeštaju koja se po klasifikaciji Centra za socijalni rad smatraju socijalno ugroženom. Njih trenutno ima 40 i uzrasta od 0 do 12 godina.  Uz veselu atmosferu u praznično okićenom prostoru, deci je bila priređena pozorišna novogodišnja predstava, a po njenom završetku podeljeni su im paketići uz obavezno fotografisanje sa Deda Mrazom.

Deca bez roditeljskog staranja i deca na hraniteljskom smeštaju su poprilično zapostavljena tema u društvu. Tek u vreme praznika kao što je Nova godina mnogi se sete humanitarne pomoći.

Deca na hraniteljstvu se uglavnom ne smatraju najugroženijom, iako to često nije slučaj jer je veliki broj hraniteljskih porodica veoma lošeg socijalno-ekonomskog statusa.

Deca na hraniteljstvu su takođe zapostavljena tema i u medijima, češće se priča o samom domovima u kojima borave deca bez roditeljskog staranja, ali vrlo često se na tu decu ‘zaboravi’ onog trenutka kada iz doma odu u hraniteljsku porodicu, ali ne smemo zaboraviti da ta deca i dalje ostaju bez bioloških roditelja, i da su i te kako vredna pažnje, naročito zato što veliki broj njih odlazi u porodice koje nisu zavidnog socio-ekonomskog statusa.

Iako je tužna istina da se najčešće samo pred novogodišnje praznike prave slične humanitarne akcije za najugroženije, pokušaćemo da iskoristimo ovaj period prazničnog duha da apelujemo na društvenu odgovornost svih nas da ta deca ne budu zaboravljena naredna 364 dana, odnosno ponovo do sledećih novogodišnjih praznika.

Zahvaljujemo se kompanijama CT Computers i Spinnaker New Technologies koji su na krajnje human i nesebičan način pokazali da uz malo pažnje može mnogo dobrog da se učini.

Kao i na svakoj manifestaciji u organizaciji Udruženja RODITELJ, i ovaj put osveženje je obezbedila Zlatibor voda u flašicama vode, a sam događaj je ulepšan zahvaljujući Balonmarketingu na doniranim, brendiranim balonima.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More