DogađajiImunizacijaIzdvajamoMagazin

Ombdusman kaže: deca koja ne dobiju vakcinu diskriminisana!

Već mesecima roditelji dece koja čekaju na vakcinaciju Pentaksimom, ne znaju da li će njihovi mališani biti vakcininisani ili ne, i da li će im te troškove država pokriti. Odluka države da samo deca rođena posle 1. novembra 2014.  imaju pravo na vakcinaciju, diskriminatorska i u suprotnosti sa Zakonom. Ovo je potvrdio i Ombdusman Saša Janković.

„Odluka da deca rođena pre 1.11.2014. nastave imunizaciju trovalentnim vakcinama je nepravilna i suprotna načelima zabrane diskriminacije i poštovanja najboljih interesa dece“, zaključak je republičkog Zaštitnika građana.

On je nadležnima dao rok od  tri nedelje da obezbede vakcine za svu decu kojoj su one potrebne po kalendaru vakcinacije, bez obzira na njihov datum rođenja.

“Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i zdravstveni sistem uopšte nepravilno i neosnovano su u nejednak položaj, zavisno od dana rođenja, doveli decu stasalu za imunizaciju ili nastavak imunizacije protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b”, piše u zaključku Zaštitnika građana koji je donet nakon žalbi nekolicine roditelja da deca koja su započela imunizaciju petovalentnom vakcinom, a rođena su pre 1.11.2014. godine, ne mogu da nastave vakcinaciju kako su je i započela.

Pročitajte celu preporuku Ombdusmana

 

Udruženju Roditelj se svakodnevno obraćaju roditelji, nezadovoljni zbog odluka ministarstva zdravlja i koji ne mogu da vakcinišu svoju decu , jer nema načina da vakcine nabave ni u slobodnoj prodaji:

Javljam Vam se kao jedna od mnogih nezadovoljnih majki odlukom o dobijanju besplatnih Pentaxim vakcina u Domovima zdravlja.  Povučena je granica da je kao takvu mogu dobiti deca rodjena od novembra 2014. A šta se decom koja su rodjena ranije, a pocela su da primaju Pentaxim o trosku roditelja? Sada nemamo gde ni da je kupimo, a mladjoj deci se daje besplatno! Konkretno, moje dete je rodjeno 9.08.2013. Trebao je prosle nedelje da primi poslednju dozu i nije primio jer je nismo našli, a u DZ nismo mogli ni da je kupimo iako se mlađoj deci daje besplatno.

Doze koje su uvezene su distribuirane u Domove zdravlja, a u apotekama ih i dalje nema i prema recima nekoliko vlasnika apoteka, ne ocekuju ni da ce ih dobiti. Mnogo je dece i roditelja u ovakvom položaju.
Ja problem dozivljavam tako da je deci rodjenoj pre novembra 2014. uskraceno pravi na redovnu vakcinaciju a nama kao roditeljima onemoguceno da svoju zakonsku obavezu sprovedemo.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More