Press clipping

Roditelji malo znaju o opasnostima koje nosi Internet

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Subota, 26.03.2015.

Mediji poslednjih godina često izveštavaju o zloupotrebi dece na društvenim mrežama – otvarane su Fejsbuk grupe na kojima su postavljane fotografije polugolih učenica osnovnih i srednjih škola. Početkom ove godine, štampa je pisala o slučaju 14-godišnje devojčice koju je bivši dečko ucenjivao i pretio da će na Internetu objaviti njene nage fotografije koje mu je devojčica dala dok su bili u vezi.

Udruženje “Roditelj” iz Beograda već godinama kroz radionice i tekstove na svom veb sajtu edukuje očeve i majke kako da se postave u situaciji kada njihova deca počnu da koriste kompjuter.

Dragana Soćanin, predsednica ovog udruženja, kaže da očevi i majke često nisu dovoljno obavešteni o opasnostima koje nosi Internet, ali dodaje da rešenje nije ni u tome da se detetu zabrani korišćenje kompjutera.

“Što pre detetu dozvolite da koristi kompjuter, to bolje zato što ćete ga pre edukovati koji su to sajtovi koje može da pretražuje, a koje ne. I obavezno mora da mu se objasni zašto ne može. Mora da mu se objasni izuzetno velika opasnost društvenih mreža. Tu je problem: mi kao roditelji nismo svesni opasnosti društvenih mreža. Tek kada im kažemo onu čuvenu rečenicu: jednom na Internetu (slika ili reč), zauvek ostaje na Internetu – tek se tad malo trgnu”, objašnjava Dragana Soćanin.

——————————————————***—————————————————–

Beograđanka Dijana majka je troje dece. Njena najstarija ćerka ima deset godina, a Fejsbuk je počela intenzivno da koristi kao devetogodišnjakinja.

“Ranije je ona to mnogo slobodnije koristila. Čak je u početku postojao taj neki trend da svi oni imaju jako puno prijatelja. Njima je bio cilj da skupe što više prijatelja i onda je to razlog da se hvališu – ko ima najviše prijatelja taj je najpopularniji. Međutim, ja sam joj objasnila da ne treba svima da šalje zahtev za prijateljstvo, niti da prihvata svačiji zahtev, tako da je ona to smanjila samo na one koje baš poznaje i s kojima se druži”, kaže Dijana.

Jezikom statistike, ćerka naše sagovornice pripada populaciji od oko 3,8 miliona stanovnika Srbije koji imaju nalog na Fejsbuku. Istraživanja pokazuju da je Srbija vodeća balkanska zemlja po broju korisnika ove društvene mreže, a među najaktivnijim članovima su mladi.

Stručnjaci, pak, savetuju roditeljima da sa decom najpre izgrade poverenje u realnom svetu. Socijalni psiholog Dragan Popadić kaže da deca, ukoliko primete da ih roditelji kontrolišu, lako mogu naći način da zavaraju trag na Internetu.

“Ono što bi psiholozi rekli je da je veoma važno uspostaviti odnos poverenja između roditelja i deteta, u smislu da je dete spremno da se obrati za pomoć u bilo kojoj od oblasti svog privatnog života, bilo u ličnoj komunikaciji ili u internet komunikaciji sa svojim vršnjakom. Ako roditelj na silu želi da poveća te granice i da uspostavi veću kontrolu, dete vrlo lako može da se povuče i da fingira neke iskrene odnose sa roditeljima i roditelj je tu apsolutno na gubitku”, konstatuje Popović.

Izgleda da će hod po tankoj liniji između opravdane brige za dete i zadiranja u njegovu privatnost biti lekcija koju će roditelji morati da savladaju mnogo efikasnije od surfovanja po Internetu.
Ostatak teksta pročitajte na sajtu  Radio Slobodna Evropa 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More