DogađajiIzdvajamoPodrška dojenjuTrudnoća

Obeležena Svetska nedelja dojenja 2023

 “OMOGUĆIMO DOJENJE – Napravimo razliku za zaposlene roditelje”

 – Svetska nedelja dojenja 2023 –

Udruženje RODITELJ je u subotu 05. avgusta, manifestacijom u Dorćol Platzu, obeležilo osamnaesti put za redom Svetsku nedelju dojenja u Srbiji. Manifestaciji je prisustvovao velikog broja roditelja, dece i  zdravstvenih radnika. Svi koji podržavaju dojenje imali su priliku da razmene iskustva. Trudnice, mame i tate imali su priliku da dobiju savete o dojenju i ishrani bebe od savetnica za dojenje i stručnih saradnika .

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta u više od 170 zemalja sveta pod okriljem Svetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja (WABA). Ovogodišnja tema nedelje dojenja je “OMOGUĆIMO DOJENJE – Napravimo razliku za zaposlene roditelje” sa ciljem izgradnje svesti o načinima podrške dojenju, kako od strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou. 

Na samom otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili predstavnici Unicefa, Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, Halo bebe i Gak “Narodni front”.

Stvorimo mogućnost majkama da dobiju podršku

Ivana Mišić, konsultantkinja za zdravlje majke i deteta u Unicefu istakla je da su poražavajući podaci i da dojenje sve manje nalazi mesta u ishrani dece u prvih šest meseci. “Blizu polovina novorođenčadi na čitavom svetu nema privilegiju da dobije nešto što je najbolje – mleko svoje mame. Stopa dojenja je niska – oko 40% na globalnom nivou i tolika je u regionu istočne Evrope. Svetska nedelja dojenja je pravo mesto da pošaljemo poruku – da svi mi kao jedna artikulisana grupa – multisektorska – treba da stvorimo mogućnost majkama da dobiju podršku. UNICEF je tu da podrži, kao i do sada ovakve aktivnosti i da zajedno učinimo da možda sledeća nedelja dojenja bude ta na kojoj ćemo imati bolje rezultate.”

 Isključivo dojenje u prvih 6 meseci je značajno

Ispred Instituta za javno zdravlje Batut prisutnima se obratila Dr Mirjana Živković Šulović, koordinatorka programa za monitoring i evaluaciju Nacionalnog programa za podršku dojenju, koja je posebno istakla  značaj isključivog dojenja u prvih 6 meseci. “Alarm nam je bilo MICS istraživanje iz 2014 gde su rezultati pokazali da je isključivo dojenje u prvih 6 meseci u Srbiji izuzetno nisko: samo 12,4%. Od tada, niz promena i unapređenja se desio u zdravstvenom sistemu u Srbiji koji nastoji da podrži dojenje i majke. Rezultati: uspeli smo u vreme Kovida da dođemo do 30% isključivog dojenja sa 5 meseci i 18% za 6 meseci.

Istraživanja su pokazala da dojenje i produženo dojenje utiče i na razvoj inteligencije i da nosi niz benefita za zdravlje i deteta i majke. Važno je i to što su škole roditeljstva otvorile vrata tatama – pa tako preko 20 novih škola roditeljstva je otvoreno u gradovima Srbije sa potpuno novim konceptom.” Dr Šulović je takođe rekla da na putu postoje i prepreke sa kojima se suočavamo: “Proteklih decenija se izgubilo poverenje u državni sistem i jedna trećina trudnica ne koristi usluge državnog sistema koje uključuju veoma važne posete patronažne sestre, a koje su ključne i tempirane tako da majke dobiju informacije u pravo vreme. Druga prepreka je i veliki broj carskih rezova.”

Tate su važna podrška

Halo Beba je telefonsko savetovalište koje postoji od 2001. godine, dostupno 24h svih 365 dana u godini. Tamo rade posebno edukovane pedijatrijske i patronažne sestre koje savetuju roditelje kako o dojenju tako i o raznim drugim pitanjima i dilemama koje roditelji imaju na početku. Danijela Kuljanin strukovna medicinska setra pri Halo bebi podsetila je prisutne roditelje i stručnjake: ”Mame koje se porode na teritoriji grada Beograda – sva porodilišta prosleđuju informacije Halo bebi koja dalje mame kontaktira kako bi ih obišla patronažna sestra.” 

Pored toga, istakla je: „Novina je mobilna aplikacija Bebbo koja predstavlja inovativan pristup, personalizovana je, radi i offline kada se skine i roditelji mogu da prate rast i razvoj i za više dece. U odnosu na uzrast aplikacija ponudi personalizovani sadržaj, a uključuje i kalendar vakcinacije i druge korisne stvari.”

Svetska nedelja dojenja 2023 ukazuje na značaj podrške pri povratku na posao. Danijela je istakla da su tate jako značajna podrška, naročito u prvim danima kada ima najviše dilema i pitanja.

Politika GAK Narodni front: podrška na svakom koraku

Za trudnice su posebno bile važne informacije iz porodilišta pa je Danijela Veljković savetnica za podršku dojenju u GAK-u Narodni front istakla: ”Postoje određene prakse koje se primenjuju u većini porodilišta. U junu ove godine je donešena politika dojenja na klinici koja i pokazuje cilj rada našeg porodilišta – podrška na svakom koraku. U porođajnoj sali se primenjuje kontakt koža na kožu u svim prilikama gde je to moguće (ako je prirodni porođaj prošao kako treba, sa spinalnom anestezijom na carskom rezu, itd.). Takođe, podržava se i promoviše i produženi kontakt koža-na-kožu i kasnije na odeljenju neonatologije.

Na odeljenju sestre daju uputstva za postavljanje bebe na dojku, mogućnost da beba ima podoj u prvom satu (zlatni sat), pomoć pri podoju kada stigne na odeljenje kao i mogućnost direktne kontinuirane podrške. U svakoj sobi postoji poster tutorijal za dojenje kao i pristup sajtu za edukaciju i mogućnost direktnog kontaktiranja mejlom za pomoć i podršku.”

Web sajt www.podrskadojenjubeograd.rs predstavlja onlajn edukaciju i putem mejla se mogu postavljati pitanja i kontaktirati direktno sa Danijelom  podrskadojenju.danijela@gmail.com 

Svetska nedelja dojenja 2023 – dojenje i povratak na posao

Program je nastavljen panelom Dojenje i povratak na posao – što je inače bila i centralna tema ovogodišnje manifestacije. Na panelu su govorile Branislava Piper, klinički psiholog, Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje kao i Mina Kojić i Jelena Nikolić mame.

Na panelu je bilo reči o tome koliko povratak na posao može biti emocionalno izazovan za mnoge majke. Psiholozi prepoznaju važnost podrške i razumevanja tokom ovog perioda. Održavanje ravnoteže između poslovnih obaveza i potreba bebe za hranjenjem može biti stresno. Podrška kolega i poslodavaca, fleksibilno radno vreme ili mogućnost dojenja na radnom mestu  – mogu značajno pomoći majkama da se lakše nose s ovim tranzicionim periodom“ – bila je zajednička poruka sagovornica ovog panela.

Radionice za trudnice i mame

U nastavku manifestacije savetnice za dojenje su prisutnim trudnicama i roditeljima održale radionice. Mitovi o dojenju, bebonošenje gde su u praksi pokazali kako bebonošenje u nosiljkama ima poveznicu sa dojenjem, a u pauzi su se opustile i uz jogu za trudnice.

Svetska nedelja dojenja 2023 je kroz manifestaciju održana uz podršku Unicefa, Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Halo bebe i kompanije Rosa.

Ovogodišnje aktivnosti posvećene obležavanju Svetske nedelje dojenja podržali su i prijatelji dojenja i prisutnim trudnicama i mama pripremili poklone: Inspira grupa, Ergobaby, Beluga jastuci, Lenine putujuće nosiljke,Yo mama store, Jer si tako u mogućnosti, Mamasita blog, Snežana i sedam sapunčića, Dula pravi, Kath bug, Valkira, Moonzen, Brdo joge, Elenas birth, Ordinacija dr Aneta Jovanović, Majkino design, Tandem mama, Propolis books i Ivana Veličkov

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More