Savetovalište za dojenje

Roditelj

Vršnjačke savetnice za dojenje Udruženja RODITELJ odgovaraju na Vaša pitanja o dojenju.

NAJČEŠĆA PITANJA:

Da li dojenje boli?

Ne. Ukoliko osećate bol znači da ne dojite ispravno. Najčešći uzrok problema i pojave bola je loše postavljanje bebe na dojku. Pokušajte da popravite položaj bebe i nastavite sa podojem.

Pojavile su mi se ranice na bradavici. Šta da radim?

Ranice na bradavici (ragade) se javljaju kao posledica lošeg postavljanja bebe na dojku. Beba ne obuhvati veći deo areole (tamnog dela kože oko bradavice) vec sisa samu bradavicu. Na ovaj način ne sisa pravilno i ne dolazi do hrane. Da bi se zalečile ragade dovoljno je da posle svakog podoja istisnete kap svog mleka i da njime namazete bradavicu. Obavezno ostavite da se mleko osuši na vazduhu. Pri sledećem podoju se potrudite da beba sto jače otvori usta i da uhvati što širi deo oko bradavice. Takođe postoje i preparati na bazi lanolina koji mogu da se kupe u apotekama i koji mogu da pomognu u bržem zarastanju ragada. Raspitajte se kod Vašeg apotekara o adekvatnoj kremi za ragade koja može da se koristi za vreme dojenja.

Koliko dugo treba da traje jedan podoj?

Ritam hranjenja se u toku jednog dana menja i nije dobro ograničavati bebu u dužini sisanja. Dužina podoja zavisi i od uzrasta bebe. Kada je beba sita ona će sama ispustiti dojku iz usta.

Da li da dam bebi da sisa iz jedne ili iz obe dojke za jedan podoj?

U prvim danima možete da dajete i obe dojke po jednom podoju da bi se lepo praznile. Kada vam nadodje mleko i beba bude bolje (jače) sisala dovoljno je da za jedan obrok nudite jednu dojku, a kod narednog sledeću. Na ovaj nacin će beba posisati i prednje mleko (bogatije vodom) i zadnje mleko (bogatije masnoćama).

Da li je potrebno da bebi dajem vodu (čaj, sok…)?

Ne. Sve do punih šest meseci majčino mleko zadovoljava sve bebine potrebe kako za hranom tako i za tečnošću. Prednje mleko je vodenije i ono gasi bebinu žeđ, a zadnje masnije mleko joj daje sitost.

Koliko često treba da dojim dete?

Onoliko puta koliko to beba traži. Bebe od vas dobijaju i hranu i vodu i nežnost. Baš zbog toga je potrebno uvek kada beba traži dojku da joj se ona i ponudi. Postoje periodi kada je beba u skoku u razvoju i tada u trajanju od nekoliko dana često traže da sisaju i to im reba omogućiti. Posle par dana će se situacija smiriti i beba će ponovo da pravi veće razmake između podoja.

Koju hranu ne smem da jedem dok dojim?

U vreme laktacije možete da jedete svu hranu koju ste jeli i za vreme trudnoće. Gledajte vašu bebu i kako se ona ponaša. Nekim bebama će smetati ako mama jede naprimer grašak, pasulj ili kupus dok drugoj bebi takva mamina ishrana neće praviti problem.

Kako da znam da moja beba dobija dovoljno mleka?

Ukoliko sumnjate u količinu mleka koju Vaša beba posisa dovoljno je da obratite pažnju na broj mokrih i ukakanih pelena u toku 24 sata. Broj od 4-6 mokrih pelena za jednokratnu upotrebu ili 6-8 pamučnih pelena je znak da beba dobija dovoljno tečnosti. Što se tiče broja stolica u 24 sata taj broj varira od uzrasta bebe. 3-4 pražnjenja u 24 sata je pokazatelj da beba dobija dovoljno mleka. Kod starijih beba može da dođe do mnogo ređih pražnjenja creva ali to ne ukazuje na manjak mleka.

Rečeno mi je da imam uvučene bradavice i da ne mogu da dojim bebu. Da li je to tačno?

Ne. Čak i sa ravnim i uvučenim bradavicama je moguće uspešno dojiti bebu. U prvim danima je potrebno bebu što pravilnije postavljati na dojku da bi pravilno stimulisala izlazak mleka. Kako vreme bude prolazilo i bradavica će izaći napolje. Nekim mamama je pomoglo korišćenje silikonskih bradavica.

Grudi su mi tvrde i bole me. Šta da radim?

Obavezno izmlazajte mleko do momenta kada osetite olakšanje. Mleko će najbolje da izvuče beba. Pre izmlazanja na grudi stavite suve tople obloge da olakšaju izlazak mleka, a posle izmlazanja na dojke stavite hladnu mokru oblogu. Ukoliko su grudi prepunjene može da dođe do upale dojki (mastitis). Mastitis se ukoliko je potrebno, a o tome odlučuje lekar, leči antibioticima koji su kompatibilni sa dojenjem.

Šta su to „skokovi u razvoju“?

Sve bebe prolaze kroz nekoliko perioda intenzivnog rasta i razvoja. U tim danima beba je nervoznija i zahtevnija. Tada dolazi do povećanog traženja podoja. Beba maltene po ceo dan traži da sisa. Skok u razvoju traje nekoliko dana  nakon čega se beba polako vraća u normalan ritam podoja. Skokovi u razvoju se obično javljaju kada je beba stara oko 3 nedelje, 6 nedelja, 3 meseca i 6 meseci. U tim danima je potrebno dozvoliti bebi da nesmetano sisa koliko god želi jer na taj način ona stimuliše mamino telo da poveća proizvodnju mleka.

Ako imate pitanje ili nedoumicu u vezi dojenja popunite formular za pitanja i jedna od naših savetnica će Vam odgovoriti.

VRŠNJAČKE SAVETNICE ZA DOJENJE

MARIJA MILANOVIĆ je mama  jednog dečaka od skoro 6 godina i jednog starog nekoliko meseci. Živi na selu, u blizini Kruševca. Udata je 10 godina i radi sa mužem u porodičnoj firmi. Od dana kada je poželela da bude mama, jedini izbor za hranjenje bebe je bilo dojenje. O drugom izboru nije ni razmišljala. Zato je  kada je trudnoća nastupila počela sa čitanjem svega što joj je bilo dostupno o dojenju. Uskoro se povezala sa ženama iz La Leche League International, međunarodnom organizacijom koja pomaže majkama u dojenju. Marija je postala član te organizacije i posle nekoliko godina učenja uskoro će dobiti njihov sertifikat i zvanje Savetnica za dojenje. O problemima sa dojenjem mame savetuje lično, telefonom, preko e-maila, na stranicama Udruženja RODITELJ, već 4 godine. Problemi sa dojenjem se mogu činiti teškim za nove, neiskusne mame. Samo ispravne informacije će im pomoći, i Marijina misija je da proširiti te informacije, podeli svoje znanje o dojenju,  tako da u Srbiji bude što više dece odrasle na majčinom mleku. Svog sina  Marija je dojila tri godine. Ako ponovo postane mama, isto će uraditi, kaže naša savetnica.

DRAGANA VASIĆ je mama Marije i Dune, koja pre prve trudnoće nije o dojenju znala ništa sem da ju je, u prvim danima, dojila – tetka! Ta je, svima neobična činjenica, najviše učvrstila njenuodluku da će svoju decu dojiti po svaku cenu, a kasnije rodila ideju o ličnoj misiji –  da pruži pomoć i podršku majkama koje se u toku dojenja svoje dece suočavaju sa problemimaForum i portal Roda, literatura o dojenju La Leche League, mnogobrojni sajtovi koji obrađuju dojenje kao temu, udžbenici anatomije i fiziologije, razmena iskustva sa majkama koje doje i dugogodišnje lično iskustvo doprineli su sticanju znanja iz ove oblasti i nakon par godina uvrstile Draganu među savetnice Udruženja RODITELJ. Aktivno učešće u obeležavanju Svetske nedelje dojenja u organizaciji ovog udruženja, telefonsko i on-line savetovanje, kao i vođenje javnih radionica za potporu dojenjudalo je krila za dalji rad na sebi, te je Dragana ušla u proces edukacije i akreditacije pri La Leche League. Jedan je od pokretača međuregionalne saradnje sa sestrinskim udruženjima koje se bave dojenjem. Iza nje je neprekidno četvorogodišnje iskustvo: stariju ćerku je dojila 28 meseci, osetila čaroliju dojenja u trudnoći, a zatim i fantastičnu energiju dojenja tandema. Mlađa  devojčica sisa već 27 meseci i obema  to predstavlja veliku radost. Zato joj i jeste glavna ideja : da je što više nasmejanih lica musavih od maminog mleka.

MILENA POPEVIĆ je mama  jednog dečaka i devojčice. Trenutno radi od kuće, što joj  ostavlja i malo vremena da se posveti radu u Udruženju. Loše iskustvo sa dojenjem prvog deteta, kada se ispostavilo da je uz mnogo problema dojila sina tri meseca, iako je želela mnogo više, motivisalo je da se više bavi problemima dojenja. Posle istraživanja na internetu, čitanja  literature na tu temu, učlanila se u Udruženje RODITELJ gde je našla druge mame koje slično misle i imaju volju da se bave dojenjem. Kroz volontiranje na projektima Udruženja, naročito u „Roditeljskom info centru“, shvatila da mnogo novih mama prolazi kroz slične ili iste probleme, kao i ona sa prvim detetom.  Zajedničko im je što nemaju kome da se obrate za savet, pa je rešila da proba da im pomogne i prijavila se za obuku Udruženja Roditelj za mame savetnice. Sve naučeno pokazalo se kao jako korisno kada je rodila drugo dete – bila je mnogo bolje pripremljena i početak dojenja je prošao mnogo lakše. Devojčica uskoro puni dve godine i još uvek sisa, a prestaće tek kada ona bude spremna.

JELENA ATANASIJEVIĆ Mama jednog dečaka. Živim u Beogradu. Pre porođaja sam zahvaljujući Maji i Tei uspela na vreme da se informišem o većini stvari koje me čekaju pri dojenju, pa sam tako bila pripremljena i na skokove, i na štrajkove i ostale probleme. Posle 35 meseca prelepog i uspešnog dojenja bez ijednog problema, poželela sam da i drugim budućim majkama prenesem moje iskustvo i ponudim pomoć pri prevazilaženju problema sa dojenjem.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje, nedoumicu ili Vam treba pomoć  u vezi dojenja, javite se!

Formular za pitanja

SVE NEDOUMICE VEZANE ZA DOJENJE MOŽETE DA REŠITE NA NAŠEM SAJTU http://dojenje.roditelj.org

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More