Izdvajamo

Panel diskusija: DRŽAVNA IZDVAJANJA ZA DECU I PORODICU

Pozivamo Vas da u petak, 15. juna 2012. godine u 12 časova u maloj sali Medija Centra, Beograd, Terazije 3, II sprat, prisustvujete panel diskusiji pod nazivom: Državna izdvajanja za decu i porodicu koju organizuju Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

 

U uvodnom delu biće predstavljena analiza budžetskih izdvajanja za decu i porodicu u Srbiji koja ukazuje na gorući problem siromaštva porodica sa decom i potrebu za efikasnijom finansijskom podrškom ovoj društvenoj grupi. Analizom su obuhvaćene postojeće mere podrške iz sredstava budžeta Republike Srbije definisane Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, u ukupnom iznosu od oko 40 milijardi dinara godišnje, problemi prilikom njihove realizacije u praksi, kao i predlozi potencijalnih rešenja kojima će se ove mere unaprediti i postati efikasnije. Rezultati analize u narednom periodu biće prosledjeni odgovarajućim resorima Vlade Srbije uz inicijativu za izmenu važećih propisa kojima se reguliše ova oblast.

 

Uvodničari  panel diskusije će biti:

 

Lejla Hajdarpašić, učenica, Savet dece MODS-a,

Maša Petrović, učenica, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub,

Suzana Popović, učenica, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub,

Žarko Šunderić, Menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije,

Saša Stefanović, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub i koordinator MODS,

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja RODITELJ

 

Nakon uvodnih izlaganja i predstavljanja rezultata analize, biće otvorena diskusija o iznosima i efektima državnih programa za decu i porodicu, kao i potrebi integrisanja finansijske podrške države sa merama lokalnih samouprava kojima se teško rešavaju problemi najsiromašnijih građana.

 

S obzirom da u Srbiji 10% dece živi ispod apsolutne linije siromaštva, neophodna je urgentna i koordinirana reakcija države i svih segmenata društva i uspostavljanje što šireg konsenzusa o potrebi efikasnije zaštiti dece i porodice. Organizatori panel diskusije naročito važnom u ovim procesima smatraju participaciju dece kako bi rešenja koja se predlažu bila što prilagođenija njihovim realnim potrebama.

 

 

 

Molimo da dolazak potvrdite do 14. juna elektronskom poštom na: office@zadecu.org

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More