IzdvajamoObrazovanjeSaopštenja za javnost

Nepismena mala matura?

Udruženje Roditelj je veoma iznenadjeno preporukom da se pri izvođenju male mature na testu iz srpskog jezika tolerišu pravopisne greške. Sa aspekta roditelja, osnovni cilj nastave srpskog jezika je da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima potrebnim za dalje školovanje i život. Poznavanje i pravilna primena pravopisa nesumnjivo spadaju u potrebna znanja.

 

Naš cilj nije da nam deca lako i bezbolno polože malu maturu tako što će im se gledati kroz prste. Naš cilj je da deca polože malu maturu tako što će u školama savladati sve ono što je neophodno. Ministarstvo prosvete ovim činom nastavlja urušavanje svih kriterijuma i vrednosti u našem obrazovnom sistemu. Na kraju nas ne bi čudilo da za koju godinu u normalnoj upotrebi u našem jeziku budu i termini poput: „vladika danilo“, „Petar Petrovich Njegosh“, „Wuk Stefanowić Karadžić“, „baš je swatko“ i slične neknjiževne konstrukcije koje će ove godine biti tolerisane.

 

Udruženje Roditelj apeluje na sve odgovorne u Ministrastvu prosvete da prekinu srozavanje vrednosti u našem obrazovnom sistemu. Uspeh se ne meri kroz našminkane izveštaje i pozitivne cifre, već kroz realna postignuća. Mi želimo da naša deca budu uspešna, obrazovana i osposobljena za život. Ključnu ulugu u tome, uz roditelje, trebalo bi da ima obrazovni sistem i nadamo se da će u praksi tako uskoro i biti.

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More