Press clipping

PITANJE ODGOVOR Kako komentarišete najavu da PDV na opremu za bebe neće biti smanjen?

Kako komentarišete najavu da PDV na opremu za bebe neće biti smanjen?

Angelina Radulović
udruženje „Roditelj“

Udruženje „Roditelj“ je jedan od inicijatora ideje da se ukine ili bar smanji porez na bebi-opremu. Ne slažemo se s mišljenjem ministara Cvetkovića i Dinkića da ukidanje poreza na bebi-opremu neće uticati na porast nataliteta. Ružno je da porez na alkohol bude osam, a na bebi-opremu 18 odsto. Možda ukidanje neće imati veliki efekat na duge staze, ali bi imalo psihološki efekat, da država pokaže da želi da brine o roditeljima.

Tamara Đogo
izvršni direktor kompanije Pertini

Igračke ne spadaju u bebi-opremu, već se tretiraju kao luksuzan artikal. Smatramo da igračke nisu ukras, već imaju edukativnu funkciju, da pomažu detetu da otkrije svoje sposobnosti, da se afirmiše kroz igru i da razvije pozitivne aspekte svoje ličnosti. U tom smislu igračke su potrebne svakom detetu i zbog toga treba da budu svima dostupne. Ne slažem se s tvrdnjama da bi smanjenje PDV uticalo na to da trgovci podignu maržu i da taj novac uzimaju za sebe.

Anđelka Kotević
šefica službe „Halo beba“ Gradskog zavoda za javno zdravlje
To u najmanju ruku nije lepo, a da ne govorim o tome koliko nije dobro. Da su političari imali sluha da bar smanje taj PDV, da i roditelji nekog srednjeg sloja prestanu već jednom da idu po buvljacima i da mogu da priušte svojoj deci kvalitetne i lepe igračke, garderobu, obuću, a ne da to mogu da čine samo oni najbogatiji. Oni su jednostavno ignorisali tih 40.000 potpisa, koje su roditelji prikupili za ukidanje ili smanjenje PDV na potrepštine za bebe, i to zaista nije u redu.

Vladimir Ješić
predstavnik organizacije Bebac.com

Još jedno od praznih obećanja političara koji smatraju da su iznad građana Srbije, roditelja i stručnjaka. Inicijatori kampanje su tražili da se PDV na bebi-opremu smanji, a ne da se ukine. Vlada manipuliše time, govoreći kako za ukidanje PDV nema osnova. Vlada i Ministarstvo finansija kažu da se ukidanjem PDV mora pozabaviti stručna služba, ali ne znaju da su ljudi koje su platili kreatori Nacionalne strategije za podsticaj rađanja definisali da PDV na bebi-opremu treba da bude smanjen.

decembar 2007

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More