Press clipping

U Srbiji 200.000 dece živi u krajnjoj bedi

NOVI SAD – Svaka treća devojčica i svaki sedmi dečak u Srbiji žrtve su seksualnog zlostavljanja, pokazala su Unicefova istraživanja. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku i Unicefa, pet odsto dece ne pohađa osnovnu školu, trećina roditelja fizički kažnjava svoju decu, tek svako drugo dete je na vreme vakcinisano, a svako treće ide u vrtić. Ministarstvo rada i socijalne politike nedavno je upozorilo da oko 46 odsto dece u Srbiji nema obroke svaki dan, da je oko 400.000 dece siromašno, dok polovina od tog broja živi u krajnjoj bedi.

Pokrajinski sekretar za demografiju, porodicu i društvenu brigu o deci Novka Mojić za GL upozorava na to da su i u Vojvodini i u ostalim delovima Srbije dečja prava ugrožena. Mojićeva kaže da puno dece trpi nasilje u porodici, mnogo je dece kojoj je uskraćeno pravo na bezbrižno detinjstvo, a najugroženija su siromašna deca i ona s hendikepom. Povodom Međunarodnog dana deteta, koji je juče obeležen i u Srbiji, oko 60 nevladinih organizacija uputilo je zahtev Vladi Srbije da hitno budu doneti zakoni o zaštitniku prava deteta, deci, zabrani diskriminacije i zaštiti prava mentalno obolelih osoba u psihijatrijskim ustanovama.

Deca gladuju i trpe zbog borbe za golu egzistenciju

Novka Mojić kaže da mnogo naše dece živi u teškim i neadekvatnim uslovima, a roditelji su često prezauzeti zbog posla i obezbeđivanja egzistencije. Predsednica Udruženja „Roditelj“ u Novom Sadu Dragana Ćorić upozorava na to da je deci zbog toga ugroženo pravo na srećno i bezbrižno detinjstvo.

– Da bi roditelji obezbedili srećno i bezbrižno detinjstvo svojoj deci, moraju imati posao koji im donosi odgovarajuću platu. Međutim, mnogi roditelji prinuđeni su da rade i po nekoliko poslova, pa zbog toga nisu u mogućnosti da provodi vreme sa svojom decom. Naša deca diskriminisana su u pogledu toga da budu s mamom i tatom u dovoljnoj meri, da imaju brata ili sestru kada to žele njihovi roditelji, a ne kad to omoguće finansije. Naša deca nemaju kockicu čokolade svakog dana, nemaju besplatne udžbenike, a da ne spominjem pravo na besplatnu i pravilnu zdravstvenu zaštitu – kaže Ćorićeva.

Najugroženija deca s hendikepom

Mojićeva smatra da su kod nas najugroženija prava dece s hendikepom i da je neophodno da ta decu pod hitno budu zaštićena. Ona je ukazala i na to da su pojedini mediji, izveštavajući prošle nedelje iz ustanova za smeštaj dece s hendikepom, objavljivali fotografije bolesne dece ne zamutivši im lice na slici.

– Nedopustiva je takva zloupotreba dece, bez obzira na to da li je reč o kampanji kojom nastoje da pomognu toj deci, ili ne – kaže Mojićeva. Međunarodna organizacija za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju (MDRI) objavila je prošle nedelje frapantne podatke o deci i odraslima koji su godinama fiksirani za krevete, nemaju adekvatnu medicinsku negu, vrše nuždu u krevetu, a da u ustanovama tokom zime nema grejanja. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je juče da će to ministarstvo usmeriti 60 miliona dinara ustanovama socijalne zaštite za hitne intervencije, ali će im dostaviti i obavezujuća uputstva i preporuke iz Povelje UN o uslovima pod kojima se mogu vršiti takozvane blage fiksacije, javio je Tanjug. Nevena Vučković-Šahović iz Centra za prava deteta rekla je da je potrebno izraditi akcione planove za zatvaranje ustanova socijalne zaštite i za razvoj specijalnog hraniteljstva, prenela je Beta.

Zakonom protiv batina

Brojne nevladine organizacije zalažu se da u Srbiji bude donet zakon protiv fizičkog kažnjavanja deteta. S tim se slaže i Mojićeva, koja kaže da bi trebalo doneti uredbu ili neku zakonsku regulativu kojom bi to bilo regulisano.

– Razumem i nervozu roditelja, i vaspitača, i izmenjeno radno vreme. Ali ukoliko se neko odluči da ima decu, nikako ne treba da ga fizički kažnjava – kaže Mojićeva. Ona kaže da u Srbiji ne postoji ombudsman za decu, ali da u kancelariji pokrajinskog ombudsmana postoji zamenik koji je zadužen za dečja prava i kojem građani mogu da se obrate.

Bebi PDV još nije ukinut

Inicijatori kampanje „Pa-pa PDV“ za ukidanje ili smanjenje poreza na dodatnu vrednost na opremu, odeću i hranu za bebe juče su oštro kritikovali Vladu Srbije zbog toga što ne želi da usvoji njihovu inicijativu ni pet meseci nakon što su predali više od 40.000 potpisa roditelja. Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je nedavno da budžetom za 2008. godinu nije predviđeno ukidanje poreza na opremu za bebe, jer su analize pokazale da taj potez neće imati pozitivne efekte na povećanje nataliteta u Srbiji.

decembar 2007.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More