Saopštenja za javnost

Saopštenje za medije povodom Dana ljudskih prava

Udruženje RODITELJ-Novi Sad ,kao deo Mreže Udruženja RODITELJ, povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, još jednom apeluje na sve društvene aktere, u prvom redu državne organe, sa molbom da postulat «poštovanja ljudskih prava» ne tretiraju kao deklarativan modalitet ponašanja, već kao ozbiljnu i nedvosmislenu obavezu.Svedoci smo svakako teških tranzicionih promena i kretanja u Republici Srbiji,ali to ne može i ne sme biti opravdanje za ponekad nedopustiv tretman prema osetljivim društvenim grupama.

Suočeni sa negativnim prirodnim priraštajem, materijalnom i vrednosnom krizom, ističemo da su žene(posebno posebno trudnice i žene uopšte u reproduktivnoj dobi) žrtve najrazličijih vidova kršenja njihovih prava, kao što su pravo na rad, pravo na dostojanstven život, pravo na slobodno odlučivanje o stvaranju porodice.Govorimo o fundamentalnim ljudskim pravima, koja se svakodnevno krše, a nažalost, adekvatan institucionalni odgovor ili izostaje ili je neblagovremen.

Takođe, deca su zajedno sa svojim roditeljima najveće žrtve tranzicije.Često shvatana kao «dodatak» i osnov za ostvarivanje nekih dodatnih prava svojih roditelja, stavljena na margine društvenog delovanja zbog nedostatka sopstvenog životnog iskustva, obespravljena i nezaštićena, ponekad čak i od strane specijalizovanih ustanova koje su dužne da brinu o njihovom blagostanju, deca su zapravo prvi i osnovni razlog za još jedan apel udruženja RODITELJ da upravo ovog 10.decembra, svi relevanti akteri ulože svaki svoj napor u ispunjenje svojih obaveza preuzetih međunarodnim dokumentima i implementiranim u pozitivno pravo Srbije.

Dan ljudskih prava je samo prilika za još jedno podsećanje na «stvari koje život znače», a to su porodica i deca.

Dragana Ćorić
Predsednica RODITELJ Novi Sad

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More