javno zagovaranjeSaopštenja za javnost

Ko po porodilištima prikuplja podatke od mama i zašto?

dojenje na keju

Inspekcija Ministarstva zdravlja ispitaće kako je moguće da neke kompanije u porodilištima prikupljaju podatke o porodiljama. I oni, ali i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, pozvali su druge državne organe da ispitaju ko to sve slobodno šeta po porodilištima i porodiljama deli poklone, a za uzvrat im uzima lične podatke, koje kasnije koriste u marketinške svrhe. Ceolučaj pokrenulo je Udruženje Roditelj, kada smo prijavili neovlašćeno korišćenje podataka mama u svrhe reklamiranja adaptiranog mleka.

U Ministarstvu zdravlja kažu da nisu bili obavešteni da su pojedine zdravstene ustanove sklapale ugovore sa marketinškim agencijama, koje su uzimale lične podatke od žena za potrebe svojih klijenata. Zbog toga će hitno biti sprovedena unutrašnja kontrola. Takođe, u toku je i istraga svih porodilišta u Vojvodini, koja moraju sve ugovore o donacijama da dostave Pokrajnskoj Vladi.

Kako “Blic” saznaje, ugovori bolnica i privatnih marketinških agencija potpisani su 2003. i 2010 godine. Marketinška agencija “Care Direct” je za distributera adaptiranog mleka “Medis Pharma” ovih dana širom Srbije porodiljama na kućnu adresu dostavljala reklamni materijal i poklone, što je suprotno Zakonu o oglašavanju.dojenje na keju

Poverenik je danas upozorio građane da vode računa o tome šta potpisuju i kome ostavljaju svoje podatke.

U konkretnom slučaju, distributer adaptiranog mleka “Medis pharm” je unajmio marketinšku agenciju “Care direct” kako bi mladim majkama ponudio zamenu za majčino mleko. Naime, agencija ima potpisane ugovore o donaciji sa porodilištima i na taj način dolazi do podataka mladih majki.

Oni njima dele poklone, koji su brendovi njihovih klijenata. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da te poklončiće ne dele zaposleni u agencijama, već bolničko osoblje. Uz poklone, majke dobijaju i da popune formulare, u koje upisuju svoje lične podatke, između ostalog i kućnu adresu. Na taj način agencija pravi svoju bazu podataka, koju kasnije koristi, pa tim ženama na prag dostavljaju reklamni materijal.

Znaju da je nezakonito, ali ipak rade

Olga Malbaški iz agencije “Care direct” kaže za “Blic” da već godinama posluje na ovaj način i da nikada nisu imali problema zbog toga, ali isto tako znaju da su prekršili zakon reklamiranjem adaptiranog mleka.

– Svesni smo postojanja člana u Zakonu o oglašavanju, kojim je proizvođačima i distributerima adaptiranog mleka zabranjeno da se direktno ili indirektno reklamiraju – kaže Malbaški.

Ona je ranije objasnila da agencija ima potpisane ugovore sa porodilištima, gde majkama nude, preko specijalizovanog osoblja, poklon pakete koji sadrže besplatne uzorke i informacije različitih brendova. Tokom podele paketa, svakoj majci je ponuđen upitnik, koji popunjava na dobrovoljno bazi i na taj način im se obezbeđuje pisana saglasnot da mogu koristite njene personalne podatke.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Blica

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More