Izdvajamo

Plate porodiljama umesto osmomartovskih čestitki!

Kasne plate trudnicama i porodiljama

Dok se u svetu i kod nas proslavlja 100 godina Međunarodnog dana žena – 8. marta, preduzetnice porodilje, kao ni mnoge žene na trudničkom i porodiljskom odustvu u Srbiji nemaju razloga za slavlje. Udruženje RODITELJ ovog 8. marta ponovo skreće pažnju javnosti da državne institicuje i dalje ignorišu brojne zahteve za menjanje odluke o duplom zaduživanju porodilja  preduzetnica za iznos obaveznih doprinosa tokom porodiljskog odsustva.

Širom Srbije, Poreska uprava je već blokirala račune preduzetnicama koje su na porodiljskom odsustvu, a to ne znači samo da su im uskraćena sredstva za preživljavanje porodice, već je i da je njihovoj deci uskraćeno jedno od osnovnih prava – pravo na zdravstvenu zaštitu, jer nemaju obavezno zdravstveno osiguranje. Kako u Srbiji ima više od 50.000 preduzetnica, jasno je da se one samom odlukom o rađanju deteta stavljaju u neravnopravan položaj i diskriminišu.

Kasne plate trudnicama i porodiljama
Država ignoriše zahteve trudnica i porodilja

Takođe, predlog Udruženja RODITELJ da se problem sa poslodavcima koji neažurno isplaćuju naknade trudnicama i porodiljama, ili ih ne isplaćuju uopšte, premosti otvaranjem posebnih namenskih računa za trudnice i žene na porodiljskom odustvu, naišao je na potpuno ignorisanje oba nadležna ministarstva – i ministarstva zdravlja i ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Foto: Telegraf

Udruženje RODITELJ smatra da bi umesto osmomartovskih čestitki i pozivanja na ravnopravnost žena, državne institucije i nadležna ministarstva morala da načine konkretne korake u zaštiti materinstva u Srbiji, pošto to trenutno nije slučaj. Štaviše prava trudnica i porodilja se narušavaju ne samo od strane poslodavaca, već direktno i od strane države.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More