Izdvajamo

Počela rasprava o Građanskoj antikorupcijskoj povelji

Nacrt prve Građanske antikorupcijske povelje, koja bi trebalo da bude istaknuta u svim domovima zdravlja u Beogradu, bio je tema današnjeg Okruglog stola UG “Srbija u pokretu. Povelju je svojim potpisom podržalo 10.000 građana, a rezultat je kampanje “Ne primam mito – radim za platu”.

Ovaj dokument će biti prvi takve vrste u Srbiji i na Balkanu, a nacrt teksta je napisan u saradnji sa Harvrad školom javnog zdravlja iz SAD-a, nakon ispitivanja mišljenja lekara i građana u Beogradu.

 

Cilj je da Povelja na jednostavan način prikaže koja su prava i obaveze građana i koji su mehanizmi za borbu protiv korupcije. Isticanjem Povelje, domovi zdravlja se obavezuju da će korisnicima zdravstvenih usluga omogućiti blagovremenu informaciju, mehanizme žalbe i obeštećenja, kao i transparentnost i odgovornost svog rada.

Povelja će sadžati Antikorupcijsku kontrolnu listu koja će pacijentima omogućiti da učestvuju u borbi protiv korupcije tako što će kontrolisati listu od 10 osnovnih procesa pri kojima se mogu javiti koruptivne radnje. Ukoliko oni primete da se neka od navedenih radnji dešava u njihovoj zdravstvenoj ustanovi u Povelji će moći da nađu mehanizme koje svako može da preduzme kako bi sprečio korupciju.

Ana Babović, direktorka UG “Srbija u pokretu” je na početku rasprave predstavila inicijativu za usvajanje Građanske antikorupcijske povelje, koja ima podršku Zdravstvenog saveta Srbije. O ciljevima i sadržaju Povelje govorio je dr Predrag Stojičić iz škole Javnog zdravlja Harvard Univerziteta. U raspravi su aktivno učestvovali predstavnici Zdravstvenog saveta Srbije,  Srpskog lekarskog društva, Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana i Udruženja Roditelj.

UG „Srbija u pokretu” je kampanju “Ne primam mito – radim za platu” sprovodila u periodu 2009. – 2011. godine u Beogradu i još tri grada u Srbiji. Kampanju su podržali Instutut za održive zajednice, USAID i sve relevantne institucije zdravstvenog sistema.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More