Press clipping

Porodilje preduzetnice

Voditelj:
Unija poslodavaca tri ipo nedelje pokušava da sazna zašto se porodiljama preduzetnicama duplo naplaćuju doprinosi. Iako im je država uredno plaćala naknade za porodiljsko odsustvovanje a tim i doprinose Poreska uprava ove žene žele još jednom da oporezuje.

Voditelj2
Sume koje duguju kreću se od 60 do 500 hiljada dinara. Slede detalji u priči koja sledi.

Reporter:
Umesto da ih stimuliše da se ostvare kao majke i poslovne žene ovakav postupak države tera trudnice da se opredele za jedno od ta dva. Procenjuje se da ima oko 5000 porodilja preduzetnica koje imaju problem sa duplim doprinosima.

Jelena Lujić vlasnica frizerskog salona:
Ja sam primala porodiljsko kao sve žene do pred novu godinu dok nisam dobila to famozno rešenje na osnovu koga ja moram retroaktivno da radim da vratim nazad za ove dve godine znači penzioni i socijalno.

Reporter:
Kada preduzetnica ode na porodiljsko ima dve opcije ili da odjavi radnju ili da imenuje poslovođu. Pošto nisu htele da zatvaraju svoj biznis ženama čija je radnja ostvarivala svoj profit naknada koja sleduje od države tumačena je kao dobit.

Dragana Sočanin udruženje Roditelj:
Stvoren je zapravo taj član zakona o socijalnom osiguranju. U ovoj zemlji trudnice i porodilje su po mnogim osnovama već diskriminsane. Ovo je samo kap koja je prelila čašu.

Reporter:
Ministarstvo finansija i Poreska uprava tvrdi da je reč o uredbi iz 2008 koja se u ovom slučaju primenjuje al tu uredbu do sada niko nije video.

Dragana Sočanin udruženje Roditelj:
Neka i postoji nije u javnosti nju niko video mi za sada smatramo da se radi o slobodnom tumačenju odnosno pogrešnom tumačenju.

Reporter:
Slika majke sa decom ispred Vlade Srbije nije reprezentativna za državu posebno zaonu u kojoj se svakog dana najavljuje po neki protest međutim porodilje se i slažu da im ništa drugo i ne preostaje ako Ministarstvo finansija ne prizna da je došlo do greške.

Izvor: Dobro jutro, Tv Pink, 5.2.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More