Press clipping

Posledice štrajka

Spiker:
Posle dva meseca štrajka roditelji i đaci smatraju da je krajnje vreme da prosvetari i Vlada nađu rešenje kako bi učenici što manje trpeli posledice štrajka.U udruženju „Roditelj“ upozoravaju da štrajk traje nedopustivo dugo i da je već sada doveden u pitanje kvalitet obrazovanja koje su đaci stekli ove godine.Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, danas nije bilo nastave u oko 150 škola, dok je u svim ostalim školama koje su u štrajku nastava bila skraćena.

Jelena Milutinović, novinar:
Skraćeni časovi, puno radno vreme ili totalna obustava nastave. Menjanje režima rada već dva meseca stvara haotičnu situaciju u školama u Srbiji.Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“ kaže da razume nezadovoljstvo zaposlenih u prosveti, ali da štrajk i drugi načini borbe zaposlenih za svoja prava ne smeju da idu na štetu učenika.

Dragana Sonćanin, udruženje „Roditelj“:
Dakle, sva deca su u problemu, svi roditelji su u problemu i prosto štrajk nije usmeren ka interesima dece.Roditeljima najviše smeta pogotovo to što na primer roditelji dece mlađeg školskog uzrasta nemaju rešenje kome da ostave decu, kao i ukoliko su znatno skraćeni časovi.

Novinar:
I dok mnogi roditelji smatraju da đaci zbog štrajka ostaju bez kvalitetnog obrazovanja, sami učenici različito procenjuju njegove posledice. Da li gube učenici dosta?

Sagovornik:
Mislim da ne gube. Mislim da stignemo da uradimo sve za pola sata.

Sagovornik 2:
Gubimo onako. Ne znam, manje pitaju. Rekli su za to vreme da će pitati manje.

Sagovornik 3:
Ne, mislim da ništa ne gubimo, sve stignemo da uradimo, ali mislim da bi trebalo oni da se ujedine, jer ovako nema efekta.

Novinar:
Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“ kaže da štrajk posebno loše utiče na đake prvake jer su se oni ove godine prvi put susreli sa školom.Umesto da ih u razredu dočeka optimizam i jasna pravila, prvaci, ali i učenici svih ostalih razreda suočili su se sa nezadovoljnim nastavnicima i njihovim nejedinstvom.

Dragana Sonćanin, udruženje „Roditelj“:
Deca osećaju haos. Ne osećaju podršku sistema, niti osećaju da su dobrodošli u tom sistemu, a školstvo je ono koje bi trebalo maksimalno da ih zaštiti u periodu odrastanja.

Novinar:
Iz udruženja „Roditelj“ upozoravaju da je obaveza države da pronađe mehanizam kojim će u situacijama poput višemesečnog štrajka prosvetara interesi dece ipak biti zaštićeni.

Izvor: Vesti u 16, TV B92, 28.03.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More