Press clipping

Prijavljivanje dece za upis u prve razrede osnovne škole

Spiker:
Prijavljivanje dece za upis u prve razrede osnovne škole počeće u petak, 1. aprila. Detaljnije će nam u vezi sa tim u prilogu izneti naša koleginica Jelena Bandić.

Reporter, Jelena Bandić:
Ukoliko je vaše dete napunilo 6 i po godina, stasalo je da u septembru ove godine krene u prvi razred osnovne škole. Polazak u školu je svečani trenutak, kako za roditelje, tako i za dete, te je važno da sve pripreme za upis i polazak obavite na vreme.

Milan Spasojević, direktor OŠ **************************:
Mi smo preduzeli sve mere koje su potrebne da počne upis prvaka, svi potrebni obrasci su spremni i oni se mogu naći na sajtu škole. Upis prvaka zvanično traje do 31. maja, mada mi radimo upis prvaka do 31. avgusta,  jer se dešava da tokom letnjeg raspusta dođe određeni broj učenika sa strane, iz okolnih mesta, ili mesta bliže Novom Sadu. Naime, do sada, prošle školske godine mi smo upisali 148 učenika u prvi razred,ove školske godine očekujemo približan broj učenika.

Reporter, Jelena Bandić:
Osnovna škola dužna je da upiše dete koje ima prebivalište na području škole. Takođe, u školu se može upisati i dete sa područja druge škole na zahtev roditelja ukoliko postoje prostorne mogućnosti. Savet iz Udruženja Roditelj je da decu ne bi trebalo posebno pripremati za testiranje u prvi razred.

Dragana Đorić, Udruženje Roditelj:
Glavni savet roditeljima bi bio da taj svoj strah i tu svoju neku nepoznanicu zato što njihovo čedo kreće u razred i kreće sada konačno odrasta na jedan način jednostavno ako mogu ne pokazuju to pred detetom. Prosto će se onda to prebaciti na samo dete. Početak školovanja jeste nešto što je veliki događaj u svakoj porodici i ako želite da to proslavite na neki način, proslavite, u redu je, ali nikako, ponavljam, nemojte pokazivati svoj i vaš sopstveni strah, nemojte pokazivati bilo kakvu neku negativnu emociju u pogledu toga, jer deca će to preuzeti.

Reporter, Jelena Bandić:
Nakon upisa, školski psiholog i pedagog ispituju različite sposobnosti deteta, kako bi utvrdili da li je u potpunosti spremno za pohađanje nastave. Saveti stručnjaka su da roditelji polazak deteta u prvi razred ne bi trebalo da dočekaju euforično. Isto tako, preporučuje se da razgovarate i upoznate dete sa onim što ga očekuje, odete sa detetom do škole i upoznate ga sa novim prostorom, prelistavate zajedno udžbenike i zajedno kupujete školski pribor.

Izvor: Novosadsko popodne, Novosadska TV, 29.03.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More