Roditeljstvo

Posmatrajte praznik detetovim očima

novogodišnji praznici i deca

Kada postanemo roditelji, odjednom smo zaduženi za kupovinu poklona, za osmišljavanje zabave, za brigu o tome da detetu praznik učinimo što šarenijim i veselijim… Ali, i što bezbednijim!
Bliži se sezona Novogodišnjih i Božićnih praznika. I dalje osećam ono isto uzbuđenje koje sam osećala kao dete, najpre se trudeći da smislim šta bih želela od Deda Mraza, a zatim provodeći mnoge noći pitajući se da li ću dobiti baš to. Kasnije, kada sam otkrila da Deda Mraz ne postoji, to uzbuđenje je zamenilo ono koje sam osećala pokušavajući da odgonetnem na koje skrovito mesto u stanu je mama sakrila poklone, kako ih mi ne bismo pronašli pre Nove godine i „zvaničnog“ otvaranja. Sada, kada sam odrasla, i kada sam ja ta koja sakriva poklone, uviđam da roditeljima nije bilo lako da nam svaki praznik učine posebnim, vrednim pamćenja.

*Uvek imajte na umu bezbednost. Nisu samo petarde i vatromet potencijalna opasnost po dete. Brzo ćete shvatiti da su šarene sveće, stakleni ukrasi za jelku ili velika jelka obmotana raznobojnim sijalicama – kao tempirane bombe (posebno ako su deca mala). Uostalom, krpeni i pleteni ukrasi, kao i patuljaste jelke, strateški postavljene na najvišu policu u dnevnoj sobi, imaju svojih draži. Kako dete raste, neka rastu i jelke i broj ukrasa. Dok je malo, pridržavajte se starog pravila – što manje, to bolje.

*Ne očekujte previše, posebno kada se spremate za svoj prvi praznik sa detetom. Ne krivite sebe ako ne stignete da spremite pet vrsta kolača, napišete brdo čestitki i kupite gomilu zanimljivih poklona bližnjima. Vreme koje biste proveli zajapureni nad rernom u kuhinji, ili jureći u poslednji čas po prodavnicama, bolje je da utrošite na zajedničko pravljenje ukrasa od krep papira, testa ili balona. Ove aktivnosti, osim što podstiču detetovu kreativnost, doneće vam sate i sate zabave – dok seckate, lepite, bojite, a potom istaknete svojih ruku delo, da mu se svi dive. Pozovite drugare ili rođake da vam se pridruže. Ovde se treba rukovoditi pravilom – što (nas je) više, to bolje.novogodišnji praznici i deca

*Posmatrajte praznik detetovim očima. Verovatno mu nije zanimljivo da ceo dan i veče provedeu jelu, otvaranju poklona… posebno ako je malo. Razmislite o tome šta bi mu bilo zanimljivo da radi tog prazničnog dana. Popodnevna šetnja po gradu i razgledanje ukrasa na ulici i po prodavnicama (izbegavajte one najposećenije), ili sankanje i grudvanje ispred kuće – možda je sve što mu treba. Deci mlađoj od dve ili tri godine, samo značenje praznika je još uvek prilično apstraktno. Stoga nemojte da budete razočarani ukoliko dete u ranom uzrastu ne deli vaš entuzijazam. Prilagodite mu se i ne remetite previše njegovu rutinu. Svakako, učinite taj dan posebnim i drugačijim od ostalih, ali samo u meri u kojoj to detetu prija.

*Za praznik ustanovite neki zanimljiv, samo vama važan ritual. Recimo, svake godine kupite ukras za jelku koji će simbolizovati ono što je vama i detetu bilo značajno te godine (kućicu – ukoliko ste menjali mesto stanovanja, olovku – ukoliko je dete krenulo u školu, bebu – ukoliko je porodica dobila novog člana…). Ili, napišite i uz poklon priložite pismo od Deda Mraza, u kome ćete pohvaliti dete zato što je bilo dobro te godine (pomenite konkretne slučajeve). I, ne zaboravite da mu (preko Deda Mrazovog pisma) poručite koliko ga volite. A možete i da zamolite dete da vam pomogne u pravljenju kolača za Deda Mraza, koje ćete mu ostaviti da proba kada bude doneo poklone…

*U svakom slučaju, uložite malo truda, smislite šta bi se vašem detetu najviše dopalo i po čemu želite da pamti svaki praznik proveden sa vama. Veoma brzo, čak brže nego što roditelji misle, doći će vreme kada će detetu postati dosadno sedenje kod kuće sa mamom i tatom, i kada će poželeti da praznike provodi sa društvom svog uzrasta. Stoga, vreme koje imate iskoristite na najbolji način.

*Na kraju, praznici su idealno vreme kada se treba setiti i onih manje srećnih od nas. Odvojite nešto novca i vremena i zajedno sa detetom izaberite i spremite paketić – odnesite ga u dom za decu bez roditeljskog staranja, kolektivni centar, sigurnu kuću… Ili, pretresite kutije sa starim igračkama i slikovnicama i poklonite ih. Osećaj da ste od srca i sa ljubavlju nešto izabrali i poklonili – ulepšaće vam praznike. Što je važnije, tako ćete naučiti dete kako je lepo davati, a ne samo primati.

Autor: Dragana Soćanin

Tekst objavljen u časopisu Mama 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More