DecaImunizacijaIzdvajamoStručni tekstoviZdravlje

Zdravlje dece i imunizacija

Decenijama unazad, cilj sistemske imunizacije u Republici Srbiji je dostizanje i održavanje obuhvata od 95 odsto i više vakcinisane dece. Cilj programa obavezne imunizacije u Srbiji je da svako dete (bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika) bude vakcinisano svim predviđenim vakcinama kako bi se postigao visok stepen kolektivnog imuniteta i sprečilo obolevanje i epidemijsko javljanje bolesti koje se mogu spreati vakcinama.
Da bi program imunizacije bio uspešan, neophodno je obezbediti pravovremenu dostupnost svih vakcina predviđenih programom i primenjivati ih uz poštovanje principa bezbedne imunizacione prakse.

Da bismo izašli u susret roditeljima i pomogli vam da dođete do stručnjaka i pravih odgovora, povremeno organizujemo stručna predavanja pedijatra za roditelje i publikujemo materijale.

Predstavljamo vam nekoliko informativno edukativnih materijala o imunizaciji:

Brošura u nastavcima: Vakcine i vaša beba

Video: Kako vakcine funkcionišu?

Šta je pneumokokna bolest i kako zaštiti dete? 

Kalendar vakcinacije

Vodič za roditelje o imunizaciji

Činjenice o epidemiji malih boginja i MMR vakcini

Odgovor stručnjaka na polemike za Polio vakcinu

Šta je pneumokokna bolest

Deklaracija nevladinih organizacija, udruženja roditelja i udruženja pacijenata – “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE, STOP HPV”

 

Zahvaljujući uspešnoj primeni strategije imunizacije:

  • U Srbiji su iskorenjene velike boginje (poslednji slučaj registrovan 1972. godine).
  • Juna 2002. godine Srbija je kao deo Evropskog regiona SZO proglašena zemljom bez poliomijelitisa (polio free).
  • Status zemlje bez dečije paralize u Srbiji uspešno se održava 12 godina.
  • Prošlo je 16 godina od poslednjeg registrovanog autohtonog slučaja dečje paralize u Evropskom regionu (Turska 1988. god.), i 18 godina od poslednje epidemije dečje paralize registrovane na ovim prostorima.
  • U Srbiji je odstranjena (eliminisana) difterija (poslednji slučaj registrovan je 1980. godine).

Očekuje se da će tokom 2015. i 2016. godine zemlje Evropskog regiona dostići status eliminacije malih boginja.

Uprkos tome što je kao sastavni deo zdravstvenog sistema oblast imunizacije dece u Srbiji regulisana zakonima poslednjih godina se u vezi sa vakcinacijom dece nailazi na određene teškoće vezano za obuhvat vakcinacije, izmenu zakonske regulative, kompromitovanje imunizacije u stručnoj i opštoj javnosti. Sve češće se mogu čuti antivakcinalne poruke koje za posledicu imaju odbijanje vakcinacije među roditeljima.
Ova pitanja nameću potrebu da struka otvoreno diskutuje na koji način pobošljati imunizacioni sistem kako bi efekat vakcinacije bio što bolji, a deca sačuvana od potencijalno opasnih bolesti. Imunizacija je i dalje najefektivnija i najefikasnija mera primarne prevencije kojom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Svako dete ima pravo da ne oboli od bolesti čije je sprečavanje nastanka odnosno prevencija moguća imunizacijom.
Nažalost, bolesti koje je moguće sprečiti vakcinacijom i dalje odnose oko tri miliona života godišnje u svetu, što je oko pet odsto od ukupnog broja umrle dece uzrasta do pet godina na globalnom nivou. Ako obuhvat vakcinacije opadne ispod 95 odsto, stvaraju se uslovi za obolevanje osetljivih osoba, nastanak epidemija zaraznih bolesti koje sa sobom nose velike rizike za društvo u celini.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More