IzdvajamoNovi SadPress clipping

Potpisana Povelja o dečjim saobraćajnim pravima

Novosadski predškolci i šef saobraćajne policije Milovan Glođović potpisali su u petak, 14. maja 2010. godine Povelju o dečjim saobraćajnim pravima. Ovaj dokument, koji ima četiri člana, rezultat je višemesečnog rada s decom iz vrtića koja su učila o saobraćaju, a u njemu su nabrojana prava i obaveze učesnika u saobraćaju, posebno u cilju zaštite dece.

Mališani iz vrtića „Mala škola“ u Sremskoj Kamenici, kao ambasadori dečijih prava i načelnik Odeljenja saobraćaje policije Milovan Glođović potpisali su u prostorijama Policijske uprave u Novom Sadu povelju o pravima dece u saobraćaju. Inicijativa za potpisivanje povelje potekla je od Udruženja građana RODITELJ, čime je nastavljena dosadašnja uspešna saradnja sa Policijskom upravom. Pravila su formulisali sami mališani tokom višemesečnih radionica na kojima su učili o saobraćaju.

Glođović kaže da je rad s decom važan kako bi na vreme naučili da se snalaze u saobraćaju.

– Pored redovnih poslova kontrole saobraćaja, obraćamo i veliku pažnju na prevenciju a tu je važan segment edukacija dece, kao posebno ugrožene grupe u saobraćaju. Važno je od najmanjih nogu raditi s decom i učiti ih saobraćajnoj kulturi i ne bi trebalo zaboraviti da će i oni biti odrasli i aktivni učesnici u saobraćaju – naveo je načelnik saobraćajne policije.

– Ovo je jedna od aktivnosti usmerene ka deci, kao najranjivijim učesnicima u saobraćaju – rekao je Milovan Glođović. – Naš osnovni zadatak je da ih zaštitimo u saobraćaju bilo da su pešaci, biciklisti ili putnici. Cilj je edukacija dece i razvijanje pravilnog odnosa ka poštovanju saobraćajnih znakova, te saobraćajno-bezbednosne kulture. Ako to uradimo sada kada su najprijemčiviji za učenje to je za korist za budućnost i sigurno će doprineti da bezbednost saobraćaja bude bolja i svi se osećamo sigurnije.

U akciji za izradu povelje učestvovalo je i Udruženje građana RODITELJ.

– Deca su najranjiviji učesnici u saobraćaju i ovakve akcije su prilika da i njima damo mogućnost da zajedno rade na tome da se poveća nivo bezbednosti u saobraćaju – kaže Dragana Ćorić.

Novosadski mališani su se prilikom posete policijskoj stanici najviše obradovali druženju sa saobraćajcima koji patroliraju ulicama grada na skuterima.

Izvor: Gradjanski list i Dnevnik

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More