Roditelj info centar

Informacije: nezakonito naplaćivane cene vrtića

Pozivamo roditelje da podignu tužbe zbog nezakonito naplaćivane cene vrtića

Poštovani roditelji,

na osnovu velikog broja vaših pristiglih pitanja u vezi preplaćenih iznosa za vrtiće, Udruženje RODITELJ je ostvarilo saradnju sa Centrom potrošača  Srbije i u tom smislu smo zajednički pripremili osnovne informacije vezane za ovu temu:

  • Prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, roditelji imaju pravo da traže naknadu štete.
  • Apelacioni sudovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, konstatovali su da su pojedine lokalne samouprave postupale nezakonito, jer su utvrdili cene vrtića suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o predškolskom obrazovanju, ne primenjujući merila za utvrđivanje cena boravka u vrtićim predviđenih Pravilnikom iz 1993. godine.
  • Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine.  Međutim, zbog mišljenja kasacionog suda zbog zastarelosti je trenutno utuživ period od maja 2013.godine do decembra 2014. godine.
  • Da bi podneli tužbu, od dokumentacije potreban je Izvod iz MKR za dete, ugovor sa vrtićem i analitička kartica o istoriji  plaćanja za dete, koja se na zahtev dobija u vrtiću.

Ukoliko želite da pokrenete postupak ili se detaljnije informišete o proceduri pokretanja postupka, možete se obratiti na mejl:  svi.roditelji@gmail.com. Konsultacije su besplatne.

Pozivamo roditelje da podignu tužbe zbog nezakonito naplaćivane cene vrtića

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More