I roditelji se pitajuObrazovanje

10 minuta vežbanja u učionicama

Kako samo 10 minuta vežbanja u učionicama pomaže deci ali i roditeljima?

Imali smo prilike da poslednjih godina slušamo mnogo o školama svuda po svetu. Na primer, kako je inicijativa jedne mame iz Španije uspela da ukine domaće zadatke. Ili kako deca u školama u Finskoj duže borave a manje uče, a više nauče… Kako u Tokiju svaka škola ima bazen na krovu…. Kako su deca u učionicama okrenuti j10 minuta vežbanja u učioniciedno ka drugom i međusobno se pomažu…. Kako škole imaju zajedničke prostorije sa „lejzi begovima“ za odmaranje učenika i slobodne aktivnosti.

Sve u cilju kako bi deca provodila što više vremena u školi na različitim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Zapravo, kako bi im škola bila omiljeno mesto a ujedno i postizali visoke rezultate.

Skoro smo pisali o učionicama budućnosti gde se sedi malo na podu, malo na stolicama. Ako bolje pogledate, tu nisu potrebna dodatna velika ulaganja.

Inicijativa za unapređenje kvaliteta boravka dece u školama ima dosta, samo ako malo pažljivije oslušnemo. Najčešće dolaze od roditelja, roditeljskih udruženja ili stručnjaka pojedinaca.

Još jedna sjajna inicijativa došla je upravo od stručnjaka za zdravlje i telesni razvoj dece, a prihvaćena u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Samo 10 minuta vežbanja u učionicama!

Kao ste svi možda već i neformalno obavešteni i upoznati iz medija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja spremaju pilot program namenjen unapređenju zdravlja učenika. Prva faza pilot programa obuhavata učenike od 1 do 4 razreda.

Planirano je da učenici svaki dan odvoje mali deo časa, do 10 min. Tako bi sa svojim učiteljima i učiteljicama uradili niz osnovnih vežbi neophodnih za zdrav telesni razvoj.

Dakle ništa što podrazumeva bazene ili druga skupa ulaganja. Jednostavne vežbe koje se rade pored klupa u učionici.

Imali smo priliku da vidimo iz medija kako to izgeda u već nekim školama. Videli smo da postoji velika zainteresovanost među roditeljima.

Mi, takođe, smatramo da se ovim desetominutnim programom postiže višestruka dobrobit na duže staze. Deca na ovaj način usvajaju zdravu naviku da neguju svoj telesni razvoj i mimo časova fizičkog vaspitanja.

Ovom prilikom pozivamo sve roditelje i Savete roditelja da prodiskutuju o ovoj temi na sednicama Saveta.

Nastavnici fizičkog vaše škole bili bi uključeni kao mentori učitelja i učiteljica. Sa njima bi prošli osnovne vežbe i bili podrška ako bude bilo potrebno.

Ukoliko ste zainteresovani, pozivamo vas da se javite na mejl: ivana.ceneric @ mpn.gov.rs nakon čega ćete biti obavešteni o uvodnom sastanku sa Ministarstvom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja.  Udruženje RODITELJ je već uputilo pisma i predloge nekim školama i savetima roditelja, a ako želite možete i vi!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More